In februari 2021, midden in een lockdown, begon ik met bloggen over ouder worden, pubers in huis en de soms hilarische gevolgen van dit alles onder één dak. Vanaf die koude winter deel ik wekelijks mijn ervaringen over die magische leeftijd van 50 jaar en álles wat ouder worden met zich meebrengt. Hormonen die in de war zijn onder andere. Of meer je eigen koers varen: ik lijk een beetje meer op een man, die hebben ook minder moeite om zichzelf op de eerste plek te zetten. Ik lijk in meer opzichten op een man want ik ontwaar, oh gruwel, meer haren op mijn kin! Ook dat is ouder worden.

En dat is niet het enige. Ouder worden betekent ook een zweetsnor krijgen of raar ruiken. Of naar de winkel fietsen en dan niet meer weten wat je wilde kopen. En nog iets, mijn seksthermostaat is ook geen constante 28 graden meer, het gaat meer in de richting van een solide 20 graadjes. Het goede nieuws is dat ik mezelf goed ken en me minder snel druk maak om dingen die ik toch niet kan veranderen.

Coming of Age kreeg steeds meer body en ik zag helemaal voor me hoe ik deze blog, naast mijn baan, zou gaan vormgeven. Gewoon. Omdat ik nu eenmaal graag schrijf, de tijd had én omdat andere vrouwen zich vast zouden herkennen in mijn blogs over het hebben van een niet romantische man, zeer eigenwijze puberkinderen en als extraatje een overgangsbrein en moodswings. Ik schrijf over alles wat me bezighoudt: praten met je puber over seks, ik interview ondernemende vrouwen of schrijf over onsexy dingen die mannen doen. Uiteenlopende onderwerpen passeren de revue en zullen dat blijven doen.

2021. Seksthermostaat en ijskoude douche

Coming of Age brengt me veel (schrijf)plezier maar ik heb er ook een hoge prijs voor betaald. Door het schrijven van mijn blogs belandde ik in een bizar arbeidsconflict. Ik verloor mijn baan en het vertrouwen in een aantal mensen. De eerste -baanloze- maanden durfde ik amper nog te schrijven, had ik enorm veel opgekropte woede en kreeg ik slaapproblemen. Ik moest mezelf weer zien te herpakken. Maar hoe? Nou, met hulp van een niet zo romantische man, vier eigenwijze pubers en lieve vrienden met een luisterend oor. En als ik het echt niet meer zag zitten, ging ik buiten een paar minuten onder een ijskoude douche staan. De energie die ik daarvan krijg is ongeëvenaard! Zo zette ik kleine stapjes vooruit en kreeg ik een enorme drive om een succes te maken van wat begonnen was als een lockdowntijdverdrijfje.

‘Doe elke dag iets waar je bang voor bent’, werd mijn motto. Bijna elke dag denk ik aan deze uitspraak van Eleanor Roosevelt. Zo besloot ik al snel geen nieuwe betaalde baan te zoeken maar een boek te schrijven en een uitgever te zoeken. Doodeng maar hoe leuk en spannend! 2021 had dus een rocky start. Als ik bedenk wat er in dit tumultueuze jaar nog allemaal meer is gebeurd dan lijken het wel drie jaar!

2021

Zo ging ik, verkleed en wel, in een zoom sessie Vasteloavend vieren met vrienden. Ik schaatste op natuurijs, had mijn eerste fotoshoot voor Coming of Age, ging met Manlief romantisch naar Cadzand maar belandde daar in een college over kwantumfysica, wandelde eindeloze lockdown-wandelingen, hield mijn eerste ‘silent disco’ met mijn kookclub, had wekelijkse zuippartijen in onze tuin van zoon & friends inclusief wekelijkse ruzies hierover, organiseerde een groots 21-diner van Oudste Dochter, leerde wat Atje Kratje betekent, ging terug naar mijn studentenstad Tilburg, evacueerde mijn 88-jarige moeder in allerijl vanwege hoogwater, liet mijn wenkbrauwen tatoeëren met een mental breakdown tot gevolg, reisde naar Rome om een Amerikaans studentenvisum te bemachtigen voor Dochter, nam afscheid van Dochter op Schiphol, brak mijn enkel en kreeg gips-fetisjisten op mijn dak  en zag Man met spoed in de ambulance schuiven vanwege hartfalen.  En het boek dat ik me voornam te schrijven? Dat wordt in september 2022 uitgegeven! Met zelfspot en humor schrijven over oud en rimpelig worden is dus niet zo’n slecht idee gebleken. Good things come with age..!

Aging women

Vrouwen, zeker vrouwen van boven de veertig, hebben het niet altijd even gemakkelijk. Ons lijf sputtert en hapert, ons brein ook. Onze haren worden dunner, borsten hangen lager, tandvlees kruipt juist hoger op en we zijn, naast onze eigen overgangskwalen, omringd door gierende puberhormonen met hun eigen dynamiek. Ik voel me soms gespannen, energiek, labiel, uitgelaten, uitgezakt, overtuigd, onrustig, eenzaam, sexy, onmisbaar, onaantrekkelijk, oersterk en vol vertrouwen. (Er zijn trouwens dagen dat ik dit allemaal tegelijkertijd voel. Ook bijzonder). Hoe erg de overgang ons soms bij de kladden pakt, we doen het allemaal maar. ‘Aging women’ houden vele ballen hoog. Ze zorgen, werken en organiseren en dat is rete knap! Laten we over een paar weken een streep onder 2021 zetten en vol goede moed aan een nieuw jaar beginnen. Een jaar waarin we weer nét te laat zijn voor het toilet (ook een dingetje als je ouder wordt), onze haren misschien wel grijs laten, we boos worden om niets en huilen om alles. Een jaar waarin we samen met vriendinnen gaan shoppen, met partners op romantisch uitje gaan en waar we met onze pubers allerhande nieuwe avonturen beleven.

Dankjewel voor jullie reacties en support de afgelopen maanden. Op naar 2022!

eerste keer silent disco

op romantisch weekend (not)

Mis geen blog en volg me via Instagram