Een relatie beëindigen is heftig, verdrietig of soms juist een opluchting. Ze kan als een nachtkaars uitdoven, in goede harmonie eindigen of vreselijk uit elkaar knallen. Leuk is het niet en in het laatste geval is het gerust slopend te noemen.

Voordat ik zelf in een ‘bad break-up’ belandde had ik nooit zoveel op met mensen die bleven hangen in woede- en wraakgevoelens richting de ‘andere partij’. Rug recht, schouders naar achteren en tieten vooruit leek mij het beste medicijn tegen een verbroken relatie. Mezelf niet verliezen in kwaadspreken en de buitenwereld niet vermoeien met ellenlange verhalen over hoe vreselijk ‘die ander’ wel niet is.

break up

Cool blijven en vooral: de eer aan mezelf houden. Zo zou ik dat relatie-varkentje wel eens even wassen.

Dacht ik.

Maar dat is ingewikkelder dan gedacht. Als je vertrouwen wordt beschaamd, je ego gekwetst of je niet wordt gezien dan doet dat vreselijke pijn. En de menselijke soort heeft zo haar manieren om die pijn niet te hoeven voelen. Sterker nog: wij mensen doen er álles aan om die pijn maar niet te hoeven voelen en uit de weg te gaan.

Bad break-up

We worden boos, beschuldigen, janken, maken ruzie of bouwen Berlijnse muren om ons heen. We willen ‘de ander’ kwetsen, beschadigen of uit ons leven bannen. Wat we niet doen is naar onszelf kijken. We willen zeker niet even de pauzeknop indrukken. Tijd en daarmee afstand nemen zodat nuances zichtbaar worden.  Dat is veel te pijnlijk en onaangenaam.

Zo ook bij mij. Het is gek om te ervaren dat een relatie waarvan ik dacht dat deze supersterk was, blijkbaar een heel fragiele basis had. Een conflict, een ruzie, verwijten over en weer en het hele bouwwerk viel in duigen. Ik rolde in een achtbaan van emoties: ongeloof, verdriet, teleurstelling, boosheid en heel veel woede.

Maandenlang bleef ik piekeren over het waarom en hangen in woede- en wraakgevoelens richting de ‘andere partij’. Telkens weer nam ik met vrienden de break-up onder de loep op zoek naar antwoorden. Ik voelde hoe giftig boosheid kan zijn en hoe energievretend het is om iets te willen begrijpen maar het niet te kunnen. Ik had last van haatgevoelens en nachtmerries.

Van schouders naar achteren en tieten vooruit was weinig over. Mijn zelfvertrouwen had een flinke knauw gekregen, ik twijfelde aan alles en iedereen en vooral aan mezelf. Zo dacht ik dat iedereen aan mij kon zien dat ik verstoten was, er niet meer bij hoorde. Pas in een veel later stadium kwam de berusting en kon ik afstand nemen en zelfs positieve gevolgen zien.

Bad Break-up

Want aan deze heftige break-up zit ook een mooie kant. Zo kreeg ik een enorme power om te laten zien wat ik waard was. Ik wilde aan iedereen en vooral aan mezelf bewijzen dat ik wel gehoord en gezien mocht worden. Dat ik niets deed waarvoor ik mij moest schamen. Mijn boosheid maakte een ongekende energie in mij los. En die energie gebruikte ik om te schrijven.

Bad break-up

Mijn bad break-up betreft geen liefdesbreuk maar een breuk met een werkgever. Maar geloof mij dat de emoties die daarbij komen kijken even heftig zijn en ongekend rauw op je dak kunnen vallen.

Het maakt voor je ego niet uit of het om een liefdesbreuk gaat of om een werkrelatie die heftig eindigt. De bijbehorende emoties zoals woede, teleurstelling, ongeloof en verdriet zijn hetzelfde.

Eerlijk is eerlijk. Zonder deze break-up was ik nooit met zoveel energie aan mijn blog- en boekavontuur begonnen. Dat mijn verhalen een plek krijgen is het gevolg van hard werken en doorzetten. Ook toen degenen waarvan ik dacht dat zij mijn ambassadeurs zouden zijn dat helemaal niet waren.

‘Doe elke dag iets waar je bang voor bent’, zei Eleanor Roosevelt. Dat heb ik in de praktijk gebracht en dat is spannend én heerlijk tegelijk. Ik raad het iedereen aan.

Meer lezen over doorzetten ook als het tegenzit? Lees dan het verhaal van Hanneke:

Succes na je veertigste

Wil je meer te weten komen over relaties? Luister dan eens naar de podcast van Esther Perel. Een parel. Esther Perel

 

 

 

 

.