Een paar kilo eraf zodat mijn kleding weer wat ruimer zit. Dat is het doel. De intake bij voedingscoach Ingrid staat in mijn agenda. Best spannend om aan dit traject te beginnen en er open over te zijn want als het niet lukt sta ik best voor lul. Aangekomen bij Ingrid legt de voedingscoach eerst haar werkwijze nog eens kort uit. Hoe zij het aanpakt kun je hier lezen: Deel 1. Carine wil afvallen. Maar nu aan de slag! Meten is weten dus eerst op de weegschaal. Schoenen uit en go.

Ik staar naar de digitale klok. 80 kilo. Anderhalve kilo boven het gezonde gemiddelde dat geldt voor mijn lengte en leeftijd. Dat is niet veel overgewicht maar het is een bovengrens en ik wil mooi in het midden uitkomen. Het liefst wil ik net zoals een paar jaar geleden tussen de 72 en 75 kilo wegen.

Genoeg over de cijfers. Wat ik leer van deze intake heeft weinig met weegschalen, cijfertjes en kilo’s te maken. Niets eigenlijk. Deze intake maakt mij het volgende duidelijk:

  • Afvallen is 80% voeding en 20% bewegen.
  • Koolhydraten zijn heel belangrijk.

Mijn strategie –pas om 12 uur ’s middags yoghurt met fruit eten en gedurende de dag heel spaarzaam koolhydraten nemen– is een onverstandige strategie. Ingrid legt me precies uit waarom. Het eerste wat me te doen staat is starten met bijvoorbeeld een boterham met kaas (lekker!)

  • Alcohol en afvallen gaan niet samen. Ik heb drie opties:
  1.  Situatie laten zoals ie is
  2.  Nooit meer alcohol drinken (Jakkes)
  3.  De middenweg. Niet ontzeggen. Wel genieten. Minder drinken.

Ik kom erachter dat ik een situatie (lees hier avond met vrienden en álle andere activiteiten waarop het woord gezellig van toepassing is) laat bepalen of ik alcohol drink. Ik beslis zelf niets maar laat de regie graag over aan de situatie. Wel opvallend omdat ik in de meeste andere situaties de regie juist wel graag zelf in handen wens te hebben.

Na de intake begin ik met drie kleine acties die ik kan afstrepen als ze in mijn systeem zitten: ik start de dag met ontbijt, drink voor elke maaltijd een glas water en halveer de Chardonnay-inname.

Carine wil afvallen. Deel twee.

Waarom alcohol en koolhydraten belangrijke punten zijn legt Ingrid me duidelijk uit. Ze legt mij niets op maar legt steeds keuzes voor. Het is raar om niet heel streng voor mezelf te zijn als het om afvallen gaat. Maar zoals Ingrid zegt val je alleen maar af als je een gezonde relatie met eten hebt. Zeker voor de lange termijn mijn relatie met voeding enorm belangrijk. Vol goede moed ga ik huiswaarts. Het gaat beginnen!

Twee weken later

De tweede sessie bij Ingrid staat gepand en ik ben benieuwd hoe ik ervoor sta. De afgelopen twee weken ben ik met drie kleine acties van start gegaan. Water drinken voor elke maaltijd, koolhydraten niet weglaten maar innemen, vitamines nemen en bewust met alcohol omgaan. Ook besloot ik zelf om elke dag 10.000 stappen te zetten.

Ingrid en ik bespreken hoe de afgelopen weken mij zijn bevallen. Best goed eigenlijk. Er komen tijdens deze sessie nieuwe actiepunten bij. Deze komen tijdens ons gesprek vanzelf naar boven. Zo schaf ik een keukenweegschaal aan zodat ik kan wegen hoeveel yoghurt of rijst of pasta ik eet. Ik ga af en toe boterhammen roosteren omdat ik dat lekker vind en het belangrijkste punt: mijn avondeten gaat voor de helft uit groenten bestaan. Voor mijn gevoel moet ik veel grotere stappen zetten en offers brengen. Hongerlijden ofzo.

Hongerlijden en jezelf streng toespreken is absoluut niet de bedoeling. Sowieso past lief zijn voor jezelf in de methode van Ingrid, niet jezelf naar beneden halen. Deze eerste weken is het vooral belangrijk dat ik mij bewust ben van mijn eetpatroon, mijn oordelen en overtuigingen.

‘s Avonds een handje droppies bij de tv? Wat maakt dat je naar de kast loopt en wilt snacken?

Een drukke dag en de hond vreet mijn schoen op?  Een stukje Tony Chocolonely doet wonderen. Maar kan ik ook iets gezonders snaaien?

Sociale gelegenheden ongezellig vinden als ik er geen alcohol bij drink? Dat is geen feit maar een overtuiging van mijzelf. Zie ik een wijntje als een beloning? Als troost?

Er zijn geen strenge regels, geen strafpunten. Met coach Ingrid bespreek ik vooral waarom ik wat wanneer doe en wat ervoor nodig is om met kleine stappen veranderingen hierin aan te brengen. Daar vul ik vragenlijsten voor in en heb ik eens in de twee weken een gesprek met haar. De nadruk wordt gelegd op alle zaken die lekker lopen en de dingen die wat lastiger zijn worden geanalyseerd. Het is raar en bevrijdend om heel relaxt met afvallen om te gaan. Ik koppel kilo’s kwijt willen aan verboden en teleurstelling merk ik al snel. Tevreden met mijn nieuwe aandachtspunten rij ik naar huis.

Ik koppel kilo’s kwijt willen aan verboden en teleurstelling merk ik al snel.

O ja. Ingrid weegt mij niet. Dat is voor nu nog niet aan de orde omdat ik eerst de veranderingen in mijn eet- en beweegpatroon moet laten inslijten. De komende week ga ik voor Ingrid exact opschrijven wat ik eet. Met die informatie maakt zij een plan op maat.

carine vaessen blog vijftigplus

Een drukke dag en de hond vreet mijn schoen op?  Een stukje Tony Chocolonely doet wonderen. Maar kan ik ook iets gezonders snaaien?

 

Week later

Ik ben me erg bewust van wat ik eet en vooral van wat ik drink. Of om preciezer te zijn. Ik ga veel bewuster met alcohol om. Dat betekent niet dat ik geen wijn meer drink want dat is echt lastig. Bewust ermee omgaan is het doel. Dit mislukt regelmatig omdat ik na één keer aandringen (Kom op, één wijntje maar voor de gezelligheid) al overstag ga. Een week lang al mijn eten opeten blijkt een goede realitycheck. De 10.000 stappen per dag zijn geen probleem. Ik vind het wel lastig om elke 3 á 4 uur iets te eten. Ik relateer afvallen aan zo min mogelijk eten.

Tweede sessie bij coach Ingrid.

Ik eet voor mijn gevoel meer dan voorheen omdat ik start met een ontbijt. Verder doe ik niet veel dingen heel anders. De grootste verandering is bewustzijn. Gedachteloos snaaien doe ik amper. Ik kies bewust voor iets lekkers (vaak) of neem niets (minder vaak). Ik probeer extra groenten te eten en dat blijkt lastig.

Bovendien ben ik een week in Valencia geweest en heb daar heerlijk gegeten. Elke dag uit eten lijkt mij niet bevorderlijk voor de lijn. Ik ben dus heel benieuwd naar de resultaten van mijn nieuwe eetpatroon en zal veel strenger voor mezelf moeten zijn denk ik. Zo gaat het niks worden met afvallen.

‘Niet zo negatief. Voor nu is het bewustwordingsproces belangrijk en niet de weegschaal. Kleine aanpassingen in je leefstijl integreren zodat nieuwe gewoonten beklijven’, legt Ingrid nog maar eens uit.

Om te meten hoe mijn lichaam reageert op de nieuwe aanpassingen ga ik deze keer wel op de weegschaal staan. Ik voel dat ik een beetje gespannen ben en bedenk dat ik meer mijn best had kunnen doen. Maar wat blijkt? Mijn gewicht is in twee weken tijd toch omlaag gegaan.

Ik weeg geen 80kg meer. Dat die 8 vooraan weg is voelt wel fijn. Het vetpercentage rondom mijn organen is een stuk minder geworden. Twee kg buikvet minder. Een mooi resultaat. Ik weeg nu 78,1 kilo. Heel raar want ik heb niet gelijnd en ben juist elke ochtend gaan ontbijten. Opgelucht en gemotiveerd ga ik naar huis. Nu eens zien of deze lijn een beetje doorzet en ik langzaam maar zeker richting 75 kilo zal gaan. Ik hou je op de hoogte!

Wil je meer lezen over mijn reis naar Valencia? Lees hier: Carine in Valencia

http://www.streefgewichtinzicht.nl