Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Een ‘aging woman‘ stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.

Is te hopen.

In mijn serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt.  Deze keer een interview met de oprichter van Chapter Fifty, Irma Heuven.

coming of age

‘Chapter Fifty’ platform voor 50+

Als vijftiger lijk je, als vrouw, een soort van ‘onzichtbaar’ te worden in de maatschappij. Je ziet deze vrouwen letterlijk uit beeld verdwijnen. Tijdschriften, tv-programma’s, reclamebureaus  en met name adverteerders schijnen niet te weten wat ze met deze categorie vrouwen aan moeten vangen. Het aandeel 40+ vrouwen in onze beeldtaal is zeer beperkt en zeker geen afspiegeling van onze maatschappij.

Vijftigplus vrouwen zijn geen sexy jong ding meer, geen wijze oude dame en ook geen lieve oma.  Zo zijn we lastig te plaatsen. Een ‘vrouw van middelbare leeftijd’  is in de Westerse wereld uitgerangeerd. Geparkeerd aan de zijlijn lijkt het.

Vanwege deze ondervertegenwoordiging van ‘oudere’ vrouwen in verhalen, beelden en ervaringen startte ik mijn blog en raakte ik geïnspireerd door vrouwen die wél de oudere garde in het (zon)licht zet. Een van de eerste online community ’s waarmee ik in aanraking kwam is ‘Chapter Fifty’. Dit online platform biedt een positief tegenwicht aan de ‘verborgen’ groep van (bijna) vijftigers.

Chapter Fifty is voor tienduizenden vijftigers een dagelijkse positieve kennismaking met pro-aging. Oprichter van dit digitale platform, Irma Heuven, vertelt over haar missie.

Irma (54): ‘Ik ben ongeveer drie jaar geleden begonnen met mijn Instagramaccount. Hierop laat ik het proces van ouder worden op een positieve manier zien. Ouder worden wordt vaak geassocieerd met de vergankelijkheid, met de lichamelijke ongemakken, het niet meer volledig onderdeel zijn van de maatschappij. Ouderdom is aftakeling en heeft een negatieve bijklank.

‘Chapter Fifty’ platform voor 50+

Mijn doel is om vijftigplussers op een positieve manier op de kaart te zetten. Aandacht te besteden aan de voordelen van het ouder worden. Inmiddels heb ik een grote groep van bijna 63.000 trouwe volgers op mijn Instagramkanaal. Bijzondere vrouwen en mannen die, vanuit de hele wereld, mijn missie een warm hart toedragen’.

coming of age

Irma Heuven

Irma woont in het Oosten van het land en vertrok als 18-jarige naar Parijs om de taal te leren. Terug in Nederland werkte ze voor de Turkse ambassade en besloot vervolgens dat land beter te gaan leren kennen. Zo woonde en werkte ze vijf jaar in Turkije waarna ze weer in Nederland neerstreek om als KLM-stewardess de hele wereld over te vliegen. Haar internationale kijk op de wereld is dan ook terug te zien in haar werk als digitale storyteller.

Haar social media-activiteiten startten jaren geleden met een Twitteraccount waarop ze voornamelijk berichten postte over hedendaags Turkije, het land waar ze zo van houdt. Haar aandachtsgebied, Turkije, veranderde naarmate ze zelf wat ouder werd en het haar opviel dat oud worden vaak met negativiteit is omgeven.

Wat bindt vijftigplusser wereldwijd denk je?

Irma: ‘Het zijn mensen die allemaal te maken hebben gehad met vooroordelen. Mannen en vrouwen die van mening zijn dat het tijd is om het negatieve imago te veranderen in een positief beeld. Door middel van ‘digital storytelling’ laat ik de vele voordelen van het ouder worden in een mooi perspectief zien. Vrouwen en mannen herkennen zich in mijn proaging verhaal.

Wat zijn volgens jou de voordelen van ouder worden?

‘Het voordeel van ouder worden is de levenservaring die je hebt opgedaan. Die ervaring is de tool die je kan gebruiken om gemakkelijker met moeilijke situaties om te gaan. Alles is gemakkelijker te relativeren. Je wordt kalmer. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Vaak zijn de kinderen de deur uit, in elk geval leiden ze hun eigen leven. Je hebt meer tijd voor jezelf en je eigen ontwikkeling. Ik trek me veel minder aan van wat mensen van me denken. Het interesseert me niet. Dat was vroeger wel anders. Toen kon ik echt wakker liggen van een nare opmerking.’

‘Chapter Fifty’ platform voor 50+

Zelf ben je onzichtbaar op je Instagramaccount. Waarom is dat?

Irma: “Mijn verhaal gaat niet over mij als persoon maar over de internationale groep van vijftigplussers. Ik wil de aandacht niet op mezelf vestigen. Ik ben enkel de ‘storyteller’. Vandaar dat ik nauwelijks foto’s van mezelf plaats.’

coming of age

Irma post dagelijks foto’s en teksten die positive aging onder de aandacht brengen. Of zoals ze zelf zegt:

‘Anti-aging? We believe in pro-aging’. Zo laat ze de schoonheid en de energie van vijftigplussers zien. Want je doet ertoe en bent niet afgeschreven omdat je niet jong, rimpelloos en strak bent. Ouder worden is prachtig, een cadeau. Dat is de boodschap waar tienduizenden vijftigers, waaronder Sharon Stone, graag dagelijks op een prettige manier aan herinnerd willen worden.

 

coming of age

Wooky Mayer

 

Drie jaar geleden ben je gestart. Je hebt zelf twee zonen, nu twintigers, wat vonden zij van je plannen?

‘Mijn kinderen zeiden in het begin dat ik hier te oud voor zou zijn. Een Instagramaccount op mijn leeftijd…! Om succesvol te kunnen zijn zou ik iedereen moeten gaan volgen om zelf ook gevolgd te worden. Ik heb niet naar ze geluisterd, heb mijn eigen plan getrokken en ben gewoon begonnen.

Ik heb een bepaalde structuur, ben gedisciplineerd, georganiseerd en neem deze taak heel serieus. Dagelijks krijg ik zo ontzettend veel positieve reacties vanuit de hele wereld. Echt fantastisch. Het is een droom die is uitgekomen.’

Heb je een gouden tip voor vijftigplussers die hun droom willen waarmaken?

 ‘Luister naar jezelf, blik op oneindig en ga ervoor’

Nieuwsgierig geworden naar Irma’s account? Chapter Fifty

Irma nam het heft in eigen handen en begon haar eigen platform. Vrouwen van rond de vijftig die in de mediawereld werken nemen ook steeds vaker het heft in eigen handen. Want als actrice is het lastig om geboekt te worden vanaf je veertigste. Te oud voor een vrouwenrol (daar nemen regisseurs liever een twintiger voor), te oud om een moeder te spelen (nemen ze een dertiger voor), te oud voor.. alles eigenlijk. Voor oma-rollen zijn de 45+ actrices dan weer te jong. Bovendien gaan rollen waarin gezag wordt uitgestraald of waarin leiding wordt gegeven meestal naar een mannelijke acteur. Om toch aan het werk te blijven creëren vrouwen hun eigen producties. Twee, in mijn ogen geslaagde voorbeelden, zijn ‘On the Verge’ en ‘The Morning Show’.

‘On the Verge’ is een serie over vier vriendinnen uit Los Angeles die hun levens met carrière, echtgenoten en kinderen op de rails proberen te houden. De Franse actrice Julie Delphie (1969) bedacht en produceerde de serie en speelt een van de hoofdrollen in deze Netflix productie.

‘The Morning Show’ is een super goed gemaakte serie (heel actueel wat betreft Me Too) over het reilen en zeilen van een ochtendshow in NYC. Reese Witherspoon (45) en Jennifer Aniston (52)  zijn zowel uitvoerend producent als hoofdrolspelers. Zij spelen krachtige vrouwen die zich overeind moeten zien te houden in een door mannen gedomineerde tv-wereld.

Coming of Age op Instagram

Wil je meer lezen over sterke vrouwen? Klik dan hier.