Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je  wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Een ‘aging woman’ stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.

Is te hopen.

Toch vraag ik mij ook geregeld af of dat ouder worden een beetje gezellig te houden is. Met slapper lijf, vergeetachtig hoofd en vastgeroeste gewoontes. Hoe houd je de pit erin en wat kun je nog allemaal ontdekken? In deze serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt. Ze zijn heel verschillend en hebben ook weer veel gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar prachtig en delen graag. Hier spreek ik met cosmetisch arts Jozijna van der Meij over onder andere de verschillen tussen de Randstad versus de provincie vrouw.

 

Word je gelukkiger van je spiegelbeeld als je Botox- of fillers gebruikt? Van een prik die je niet ziet? Dat vraag ik mij geregeld af. Mijn antwoord verschilt wekelijks en dat heeft álles te maken met het moment waarop ik mezelf in die spiegel bekijk. Zie ik plooien, wallen en lijnen die niks te maken hebben met mijn stralende positieve vibe die dag? Dan vind ik zulke ingrepen onzinnig, overbodig en vechten tegen de bierkaai. De ‘Accepteer je lijf en ben blij dat je gezond bent’ modus.

Maar…

Wil ik een foto maken en staat mijn Iphone per ongeluk op de selfie stand?  Zie ik mijn hoofd ’s ochtends vroeg tijdens tanden poetsen? Of in de kappersstoel voor de spiegel? Met de Ipad op schoot en de camera, zonder het te weten, aan?  Op die momenten wil ik naar een kliniek. Voor een prik die je niet ziet. Direct. Met piepende bandjes het liefst.

Randstad versus provincievrouw

Ken je dat? Je telefoon staat per ongeluk op selfie stand en je schrikt je wezenloos van je eigen spiegelbeeld.

 

1 op de ongeveer 50 Nederlandse vrouwen maakt gebruik van de diensten van een cosmetisch arts. Het gebruik van Botox en fillers wordt steeds populairder. Tijd voor een interview met een vrouw wiens werk het is om rimpels plooien, kaaklijnen en jukbeenderen aan te pakken. Een gesprek over ‘positive aging’ met cosmetisch arts Jozijna van der Meij uit Horst.

Jozijna (1981) ontvangt me in haar praktijkruimte, op sneakers, met doktersjas en haar blonde haren in een warrige blonde knot:

“Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat mensen zich lekker voelen in hun lijf, dat ze zelfvertrouwen hebben. Al op heel jonge leeftijd was ik daar mee bezig. Ik wist al op mijn twaalfde dat ik plastisch chirurg wilde worden. Ik heb Geneeskunde gestudeerd en ben cosmetisch arts geworden. Ik opereer niet maar gebruik bijvoorbeeld fillers of botox om vrouwen en ook mannen te helpen zich lekkerder in hun lijf te voelen”

Je uiterlijk moet toch ook matchen met je leeftijd. Zie ik alleen de extreme gevallen in de bladen en op tv? Linda de Mol of Nicole Kidman zijn voor mij persoonlijk geen reclameborden voor cosmetische chirurgie.

 “Je ziet aan vrouwen die met mate injectables gebruiken niet dát ze het gebruiken. Je neemt waar dat ze er goed uitzien. Artsen die alles doen wat de cliënt hen vraagt, gaan vaak te ver. Wéér wat extra’s in de jukbeenderen of in het voorhoofd. Dat zorgt ervoor dat het evenwicht zoek is. Die balans zoeken is heel belangrijk in mijn werk. Niet te ver gaan maar de harde lijnen van het verouderingsproces verzachten. Je moet geen karikatuur van jezelf worden”.

 

Randstad versus provincievrouw

Je runt sinds  februari 2019 een eigen praktijk in het Noord-Limburgse Horst. Kijken vrouwen in de Randstad misschien anders aan tegen een prik dan in de provincies?

 “Er is sowieso verschil in hoe vrouwen met cosmetische ingrepen  omgaan. Bij vrouwen tot een jaar of 35 mag het resultaat gerust gezien worden. Hele volle lippen, een glad voorhoofd, kan allemaal. Ze gebruiken hair-extensions, nepnagels, aanplakwimpers: dit hoort er gewoon bij. Oudere vrouwen willen dit absoluut niet. Zij gaan voor het verzachten van harde lijnen in hun gezicht. Ik zie ook daarbij verschil in hoe vrouwen in bijvoorbeeld Rotterdam, waar ik ook gewerkt heb, cosmetische ingrepen benaderen en hoe vrouwen uit Limburg dat doen. In Rotterdam kiezen vrouwen voor ‘er jonger uit zien’. In Limburg zijn vrouwen voorzichtiger. Ze  willen ‘een frisse blik’ of ze willen van die bozige of vermoeide uitstraling af. Ik denk dat vrouwen uit de provincie wat gereserveerder zijn”.

In Nederland heeft één op de vijf mannen een vrouw die een cosmetische ingreep heeft ondergaan. Of die mannen dat ook allemaal weten is de vraag want over cosmetische ingrepen praten lijkt een taboe. Zie jij dat ook in je praktijk?

“Ouder worden we allemaal. Vanaf je 25e start het verouderingsproces, vanaf je 35e  wordt het zichtbaar. Veel vrouwen die een ingreep laten doen houden dat voor zichzelf. Ze doen het ook voor zichzelf en niet voor hun partner of vriendinnen. Als je het niet wilt vertellen vind ik dat je goed recht. Dat kan ook als je kiest voor ‘positive aging’, waarbij de tekenen van veroudering op een natuurlijke en gebalanceerde manier afgezwakt worden. Het enige zichtbare kan een blauwe plek zijn. Daar moet je dus iets op verzinnen thuis”, vertelt ze lachend terwijl ze in haar kopje koffie roert.

Positive aging, ouder worden mét cosmetische hulp zonder dat je dat direct ziet – daar kiest een groeiende groep vrouwen voor. Ik denk daar zelf ook wel over na. Maar hoe maak je daar een bewuste keuze in, waar begin je?

“In ieder geval niet door naar een schoonheidsspecialiste te gaan, of je tandarts die ook een cursus heeft gedaan en botox ‘erbij ‘ doet. Ook voor een oriënterend gesprek kies je een vakbekwame arts uit. Als vrouwen hier binnenstappen stel ik altijd dezelfde twee vragen.

Waar stoor je je aan?

Wat wil je bereiken?

Aan de hand van de antwoorden informeer ik de cliënt over de mogelijkheden. Je kunt iemand van boven de 40 niet met één prik dé oplossing bieden. Daar is een behandelplan op maat voor nodig. Vijf jaar geleden werden óf de fronsrimpel óf de rokerslijntjes aangepakt maar nu is de trend een allround aanpak. En daar hoort bijvoorbeeld óók goede huidverzorging bij. Je kunt wel een leuk truitje aanschaffen maar als je geen goede BH eronder draagt ziet het nog niet mooi uit. Een bindweefselmassage,  goede huidproducten maar ook je kapsel of kleding dragen bij aan die stijlvolle, gezonde en frisse look. Je begint dus bij je goed te laten informeren over de mogelijkheden”.

Wordt je er gelukkiger van? Van een gladder voorhoofd, weggetoverde ‘zakjes’ bij je wangen of lijntjes bij je mond?

“Vrouwen die zich storen aan hun hals- of kaaklijn, fronsrimpels of marionettenlijnen zijn oprecht blij als ik dat kan verhelpen. Het is een heel persoonlijke keuze en als je je irriteert aan je uiterlijk dan is het heel fijn dat er oplossingen zijn. Ik zie in mijn praktijk eigenlijk geen vrouwen die spijt krijgen. Mannen trouwens ook niet. Die zijn veel gemakkelijker. Ze storen zich ergens aan. Vragen wat er aan te doen is. Doen dat. Klaar. Vrouwen denken er langer over na, gunnen het zichzelf niet snel. Dat is niet erg. Zo lang ze het maar voor zichzelf doen. Voor een man hoef je het niet te doen want die ziet het toch niet. Die zien het ook niet als je een nieuw kapsel hebt”.

In Nederland is de bovenooglidcorrectie het populairst bij plastische chirurgie. Vrouwen storen zich het meest aan wallen onder hun ogen. De meeste vrouwen verouderen helemaal natuurlijk. Twijfel jij ook wel eens? Hoe sta jij tegenover cosmetische chirurgie? Ben jij daar ook open over naar je familie en vrienden? Laat het me weten via carine@comingofage.nl.

Volg me op Facebook en Instagram en mis geen update!

https://www.facebook.com/comingofagenl

Meer informatie over Jozijna: https://www.jozijna.nl/