Iedereen die ooit wel eens een puber in levende lijve heeft ontmoet weet dat het nogal aparte types zijn. Pubers hebben een speciale handleiding nodig. Omdat ik nu met puber nr Vier bezig ben geef ik mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders.

Natuurlijk zijn ze lief met hun slungelige lijf en focus op jawel: zichzelf. Maar pubers kunnen vrij egocentrisch, vergeetachtig en soms zelfs een tikkie nasty zijn. Ook de mijne. Dat is helemaal niet erg zolang ze zich een beetje aan de regels houden.

Aan dat laatste ontbreekt het ze regelmatig. Ze komen en gaan als het hun uitkomt en ze communiceren ook als het hun uitkomt. Dat is in mijn geval niet heel vaak. Pubers hebben een speciale handleiding nodig. Omdat ik nu met puber nr Vier bezig ben geef ik mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders.

Mijn hobbelige carrière in het moederschap heeft me uiteindelijk tot een ervaringsdeskundige gemaakt. Nadat ik in 2000, 2002, 2004 en 2008 een kind op de wereld zette ben ik anno 2022 in de (laatste) puberfase aanbeland. En nu weet ik beter!

Pubers doen zelden wat je met ze hebt afgesproken. Door schade en schande ben ik wijs geworden. Ik deel mijn kennis maar al te graag met jou. Mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders. Als je deze uitvoert verzeker ik je dat

A) je puber doet wat je van hem/haar vraagt.

B) je puber niet snel in herhaling valt qua ongewenst gedrag.

Aan de hand van de volgende anekdotes voer ik hard bewijs aan dat mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders ook echt goud waard zijn.

Drie Gouden Tips voor Pubermoeders: nummer Een

Mijn pubers hebben er een handje van te pas en te onpas te vragen of ik ze naar school kan brengen. (Het regent, ze hebben maar 2 uur les dat is het fietsen niet waard, het waait, fietsband is lek, bus komt niet etc etc.) Ik had er genoeg van en deed het volgende. Hierna hebben ze me nooit meer aan mijn hoofd gezeurd hebben over halen en brengen (Noodgevallen daargelaten. Het is aan te bevelen om bij nood wel de helpende hand te bieden)

Actie halen en brengen

Zonder tegensputteren rij ik met zeurende puber richting school. Ik stop bij school en kies zorgvuldig de plek waar het heel druk is. Puber klimt met rugzak en onverstoorbaar stoer gezicht uit de de auto. Ik krijg een soort van knikje als afscheid. Nu komt mijn gouden tip.

Draai alle raampjes van je auto open.

Roep keihard: ‘Dag lief droefsnoetje van mama! Heel veel plezier vandaag op school en I love you to the moon and back!!!!’. Toeter hierna drie keer (meer mag ook). Begin vervolgens opnieuw luidruchtig met afscheid nemen en zwaai daarbij druk met je armen. Een beetje uit het raampje hangen werkt ook heel goed. Puber kijkt nu met verwilderde angstogen richting auto en maakt dat ie wegkomt. Als extraatje zet je de muziek lekker hard en rij je rustig weg. Ik hoefde puber nooit meer naar school te brengen.

Drie Gouden Tips voor Pubermoeders: nummer Twee:

Pubers willen vrij vaak iets niet doen. Of iets ‘later’ doen. Hond uitlaten. Jas opruimen. Kleren in de wasmand gooien. Even zeggen waar ze uithangen. Deuren dicht maken etc etc. Vrij irritant. Ik heb een manier gevonden om mijn puber zijn afspraken wel te laten nakomen.

Benodigdheden: een gouden broek of ander heel uitgesproken kledingstuk in je eigen maat.

Actie niet doen wat ze beloven

Puber leeft volledig zijn eigen leven en luistert niet. Zeg vervolgens: ‘als je deze week niet opruimt/hond uitlaat dan trek ik mijn gouden broek aan naar het mentorgesprek op school/ naar je sportclub etc.. Puber denkt dat doet die ouwe moeder van me toch niet.

De dag van het mentorgesprek/ training draag jij je gouden broek. Deze houd je aan totdat de kamer, vaatwasser of wat je ook wilt opgeruimd is. Geloof me.. puber doet er alles aan om niet met moeders-in-het-goud op school of sportclub te verschijnen. Sterker nog. Het beeld dat ze naast een moeder met een heel uitgesproken kledingstuk moeten lopen is zo verschrikkelijk dat je een volgende keer alleen maar hoeft te kijken naar je gouden broek en ze haasten zich om een uitgesteld klusje te klaren.

Drie Gouden Tips voor Pubermoeders: nummer Drie:

Een variatie op nummer twee, als je zelf geen heel uitgesproken kledingstuk wilt dragen, is zingen.

Tomorrow. tomorrow..

 

Actie met morrende puber op stap

Samen met puber ben ik in een winkel/ op school/ de trein/ bioscoop/ stad of vul maar in. Puber wil niet naast me zitten, amper met me praten en ‘doe normaal’ mompelen is alles wat ie zegt. Puber gedraagt zich best ongezellig en wil niets met me te maken hebben, wat lastig is als je samen op pad bent. Het kan gebeuren natuurlijk, het is niet erg maar ik heb geen zin in deze ongezellige sfeer en zeg het volgende.

‘Schat we zijn hier nu samen. Doe eens aardig tegen me anders ga ik voor je zingen’. Puber denkt dat doet ze never. Ik zing nu uit volle borst een lied. (Het liedje uit de musical Annie doet het heel goed, vraag me niet waarom)

Tomorrow, tomorrow

I love you tomorrow

You’re always a day away

Tomorrow, tomorrow

I love you tomorrow

You’re always a day away

Puber wil nu direct met je kletsen en naast je komen zitten. Als je maar stopt. Héél snel stopt met zingen.

Durf je niet te zingen? Dansen helpt ook heel goed. ‘Mama gaat dansen hoor!’  Vervolgens dans je met je hele hebben en houwen. Succes is verzekerd. Twerken is trouwens een uitstekende optie bij de meer ongevoelige pubers.

Dit waren mijn Drie Gouden Tips voor Pubermoeders. Dat pubers zich voor je schamen hoort bij hun ontwikkeling. Leuk is anders maar er is weinig aan te doen. Als je het niet erg vindt om jezelf een tikkie belachelijk te maken zing, dans of ga in het goud door het leven dan heb je echt geen kind aan ze. En voor een pubermoeder is het ook nog heel gezond om uit die comfortzone te gaan. We hebben hier dus te maken met een win-win-situatie.

Ik heb alles zelf in de praktijk uitgetest en succes is gegarandeerd. Heb jij ook een Gouden Tip? Laat het weten in de comments.

Wil je meer lezen over pubers? Bestel dan hier mijn boek ‘Pleister op mijn kont’, over mijn avonturen als pubermoeder in de overgang. Volg je me al op Instagram?