Vandaag is zo’n dag.

Een dag waarop de energie me om de oren vliegt. En daar hoef ik dus niet, zoals de vorige keer, voor in een ijsbad te gaan zitten. De energie en inspiratie is mij zomaar huppekee in de schoot geworpen bij  interieurwinkel Heerlijck Thuis in Venlo.

Flower me Happy

Op uitnodiging van eigenaresse Christine ben ik bij de Nederlandse boekpresentatie van ‘Flower me Happy’, een boek en eerbetoon aan .. bloemen.

Auteur van dit boek, de Deense Charlotte Hedeman-Guéniau zit op een bankje midden in de winkel gezellig te kletsen met een groepje vrouwen. Ik sluit aan en realiseer me al snel dat ik in een hele creatieve club van vrouwen terecht ben gekomen.

De een houdt zich bezig met de styling van huizen, de ander met tuinen, weer eentje kookt, de ander ontwerpt en allemaal hebben ze één ding gemeen: een geweldig gevoel voor kleur, materialen, vormen en styling.

Charlotte (rechts)

 

Charlotte, de guest of honour, is oprichter en creatief directeur van Rice, woonaccessoires bekend van de kleurrijke melamine bekers, serviezen, vazen en meer. De ontwerper vertelt dat zij zich laat zich inspireren door kunst, interieur, voedsel (ze schreef vier kookboeken en twee boeken over interieurdesign) bloemen, tuinen, reizen en mensen. Eigenlijk ziet de Deense overal inspiratie in. Ik krijg een donkerbruin vermoeden dat de overige vrouwen deze eigenschap absoluut met haar delen.

midden in de winkel gezellig kletsen

Met de billen bloot

Nu moet ik gelijk maar even met de billen bloot. Over mijn relatie tot styling en woonaccessoires. Als ik heel graag iets wil VERANDEREN in mijn interieur … en dat wil ik heel regelmatig.. dan Pinterest ik me eerst een ongeluk. Vervolgens kijk ik in tijdschriften en daarna loop ik boordenvol ideeën een (woon)winkel binnen.

In de meeste gevallen stiefel ik een uur later met precies dezelfde ‘buit’ de winkel weer uit: in een tasje zitten twee kussenovertrekken en een onderzetter.  De laatste keer was mijn vangst een nagelborsteltje (handig maar geen asset voor mijn interieur) en een geurkaars (de zoveelste).

Al jaren struin ik winkels af op zoek naar een leuk servies, nieuwe fauteuiltjes, mooie theelepeltjes, zachte dekbedovertrekken, een rond vloerkleed, houten wandpanelen, nieuwe levende planten (mijne smeken om euthanasie), een vaas, slakom en gebaksbordjes. Ik zie genoeg moois, teveel misschien. Want ik weet nooit wat ik moet kiezen. In de winkel draal en draai ik om vervolgens weer met lege handen (of een kussenovertrek) huiswaarts te keren.

Nu ik hier tussen al deze creatieve, gezellige, leuke vrouwen vertoef realiseer ik mij maar weer dat het een gave is: styling, sfeer bepalen, oog voor vorm en verhouding hebben en kleur durven kiezen. Deze vrouwen kleuren buiten de lijnen en creëren echt hun eigen stijl. De een doet dat met haar interieur, de ander in haar tuin, culinaire gerechten, met kunst of het leven zelf. Ze laten mij weer zien hoe belangrijk het is om je creativiteit de vrije loop te laten, goed te kijken én keuzes te maken. Aan dat laatste ontbreekt het mij nogal eens.

Charlotte laat zich niet beperken door keuzestress of regels.

Charlotte: ‘Ik zie al snel schoonheid in dingen. Je kunt mij overal neerzetten, ik zie overal inspiratie in en gebruik dat voor een nieuw patroon of ontwerp.  Dit boek over bloemen is op dezelfde manier tot stand gekomen. Ik denk helemaal niet na of het allemaal wel kan. Ik doe iets en als ik het mooi vind is het goed. Kleuren zijn voor mij heel erg belangrijk. Ze geven mij energie’.

Niet teveel nadenken en afwegen neem ik mij voor, mooi is mooi. punt.

Een van de andere genodigden op de Venlose bookparty is net als Charlotte ook een inspiratiebron. Oud-ondernemer Marion van den Blik heeft haar bedrijf in kwaliteitsthee (ze was eigenaar van Betjeman & Barton Nederland) verkocht en geniet na een leven lang hard werken van haar vrijheid. De zeventig-plus blogger heb ik op een eerder event al eens ontmoet en net zoals toen hang ik weer aan haar lippen. Dat komt omdat Marion dingen onderneemt die ik wil doen maar niet oppak. Zo pakt ze ’s ochtends de trein naar Parijs als ze zin heeft in een mooie tentoonstelling of stadswandeling door le Marais. Ze geniet van Parijse vibes en  s’ avonds treint ze relaxt weer naar haar huis in Den Haag.

Ik vind het al teveel gevraagd om op en neer naar Amsterdam te rijden en neem mij direct voor mijn grenzen ook letterlijk eens te verbreden.

Even later raak ik in gesprek met Dorien. Zij creëert geweldige gehaakte ontwerpen. Ze is zelfs gekozen uit honderden inzendingen met haar ontwerp van Vermeers ‘Het meisje met de parel’. Een foto van deze creatie is nu te zien en hangt tussen de 17-eeuwe kunstwerken in het Haagse museum het Mauritshuis. Hoe cool is dat!

Charlotte Hedeman signeert ondertussen ‘Flower me Happy’ – een eerbetoon aan bloemen en de vreugde die ze brengen en zegt:  ‘Wist je dat ze in Zwitserland een paar gevangeniscellen roze hebben geschilderd? Het is onderzocht en bewezen dat dit voor meer rust en een lagere bloeddruk zorgt bij de gevangen. Zoals ik al zei…Kleur is zo belangrijk in het leven”.

Vandaag is zo’n dag.

I love it.

 

 

Flower me happy

 

Volg mij op Instagram en mis geen updates!  Instagram

Charlottes Rice

Heerlijck Thuis

het Mauritshuis