Een lange relatie hebben is niet altijd even gemakkelijk. Hoe verras je elkaar bijvoorbeeld na 23 jaar huwelijk? Het beste cadeau voor je trouwjubileum lijkt heel moeilijk maar is eigenlijk heel eenvoudig.

In juni 1998 ben ik getrouwd, na vijf jaar verkering.

Dat vind ik best een hele prestatie. Mijn man vindt het ook een hele prestatie trouwens.

Wij hebben elkaar tijdens onze studie leren kennen. Journalistiek en Economie bleken toen een uitermate leuke match te zijn.  Alleen niet lang houdbaar want na zes weken wat het gedaan met de verkering.  We discussiëren, bijna  30 jaar later, nog stééds over wie er toen de stekker uit trok. Dat was ik, de reden is mij onbekend daarvoor is het te lang geleden. In die tijd zocht ik ook niet zo naar redenen om verkeringen te beëindigen. Een foute outfit of rare opmerking kon mijn vlammende liefde  al snel doen doven. Manlief beweert al even zoveel jaren dat hij het niet langer met mij uithield. Vanwege mijn eigenwijze gedrag. Dit terwijl ik totaal niet eigenwijs ben. Ik ben een heel oneigenwijs persoon, anti-eigenwijs zelfs.

 

comingofagenl

Man et moi. Lang geleden..

 

Toch zijn we een goed jaar later weer bij elkaar gekomen. Ik had in de tussenliggende periode het domme plan opgevat om iets met een veel oudere man te beginnen. Mijn docent nog wel. En dat bleek niet zo’n slimme zet te zijn. In dat jaar heb ik een ware metamorfose ondergaan en veranderde ik van een assertieve, kortgerokte journalistiekstudent met knalrode lippenstift in een bleekneus met wijde kleren die amper nog naar de kroeg ging omdat ze bang was in de zoveelste ruzie met de Vriend te belanden. Toen de Vriend op reis ging met zijn studenten en ik direct een knalfeest organiseerde in zijn appartement kwam Manlief ook opdagen. De rest is history.

Het beste cadeau voor je trouwjubileum

Als je heel lang een relatie hebt is het lastig om nog geheel nieuwe kanten te zien bij je teerbeminde. Je kent elkaar immers door en door  Daarom is de lol er na verloop van tijd ook vaak af bij een groot gedeelte van de mensheid.

En dáár heb ik geluk mee. Echt mazzel heb ik.

Want Man kan af en toe zeer verrassend uit de hoek komen en een heel nieuwe kant van zichzelf laten zien.

Zo blijkt er in hem, na meer dan 20 jaar met een grote boog om de keuken te zijn heen gelopen, een heuse keukenprins te schuilen! Opeens kreeg hij lol in een potje koken. Waarom weet niemand en we vragen ook niet teveel over deze nieuwe hobby want we willen voorkomen dat hij er de brui aan geeft. Elke dag bedenkt de man een heel menu (we doen niet meer aan aardappelen en yoghurt na) en gaat vervolgens los in de keuken met een gangetje of drie.

Libanees, vegetarisch of een pasta waar de pasta uit slierten asperge bestaat (lekker!),  een lemon curd taartje of zelfgemaakt ijs.  Hij draait er zijn hand niet voor om.

Onze kinderen smeken af en toe om een aardappel met jus en boontjes maar dat komt er in zijn keuken niet meer in. De hele culinaire wereld komt voorbij. Hij kookt ook elke avond voor een heel weeshuis – terwijl  twee dochters in Amsterdam hun eigen studentikoze prak eten – zodat we meestal heel véél erg lekker eten op tafel hebben staan.

Bijzonder is ook dat hij van elk gerecht vertelt hoe moeilijk het bereiden is “extreem moeilijk”, hoe gezond het is “bovenmatig gezond dit”, hoeveel groentes erin zitten “45 kilo groenten” en hoe lang het duurt om te bereiden  “dit duurde echt vreselijk lang”. Als ik zelf heel sporadisch een gerechtje in elkaar draai geeft hij ongevraagd ontelbare tips en trucs hoe ik dat veel beter/ handiger/ sneller kan doen. Daar reageer ik overigens niet al te best op, beter gezegd, ik word daar heel nijdig om. Maar ondanks deze dagelijkse kookcolleges aan tafel zijn wij heel blij met deze verrassende nieuwe kant van Man. Ik heb al twee jaar amper meer gekookt en dat vind ik helemaal prima.

Het beste cadeau voor je trouwjubileum

Omdat we al zo lang samen zijn,  en alles hebben wat ons hartje begeert, zijn trouwdag-cadeautjes nogal een uitdaging. Daar hebben we vorig jaar iets op gevonden. Dit wil ik graag met jullie delen want het is echt een goed cadeau! Niks geen parfum, bos bloemen, uit eten of nieuwe polo: been there, done that.

We schrijven elkaar een liefdesbrief

Wie krijgt er nou nog een liefdesbrief! En nog belangrijker, wie wil er nou geen handgeschreven liefdesbrief ontvangen?

Een liefdesbrief is echt een aanrader. We gaan er echt voor zitten. Met pen en papier want je gaat zoiets niet naar elkaar appen natuurlijk.  Wederom verraste Man mij. Hij kan ongelooflijk romantische brieven schrijven.

2021

En zo zit je in 2021 en ben je vier kinderen, een hond en konijn en  28 jaar als setje verder. Natuurlijk gaat dit niet altijd van een leien dakje. Zeker niet. Al die jaren word ik nog steeds boos om precies dezelfde dingen “ je hoort niet wat ik zeg” en de minder erge variant “serieus, zet de muziek zachter” en ergert hij zich dood aan mij als ik mijn zin weer eens wil doordrijven of de vaatwasser verkeerd inruim. We kibbelen over opruimen, uitjes maken (heeft ie geen zin in) en soms knettert het even serieus flink. Gelukkig moeten we samen vaak erg lachen, dansen we af en toe de keuken door en steunen we elkaar door dik en dun. Ik ben dus blij dat ik hem als studentje Journalistiek toch weer mooi teruggevonden heb. Om onze trouwdag te vieren geeft Man hieronder zijn drie meest favoriete recepten, plus zijn personal review, en een bijna kant en klaar gerecht om goede indruk mee te maken.

Nummer 1: Lasagne

Truffelsmaak erg lekker, mooi gerecht om te zien en heerlijk

Nummer 2: Ravioli

Eindelijk is aubergine lekker. Burrata en verse ravioli is fantastisch!”

Nummer 3: Pappardelle

Geweldige combi van grote garnalen met knoflook en verse venkel smaak. De garnalen bij groothandel kopen want in de supermarkt zijn ze te klein”.

Peking eend: Koop je ingevroren bij de toko, Peking eend pannenkoekjes ook daar kopen. Hoisin-sausje en gesneden groenten erbij serveren.

Meer over Man kun je lezen in deze blog relatiespel

Help Coming of Age groeien en volg mij op Facebook, Instagram of LinkedIn.  Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Daarin wil ik maandelijks de laatste blogs plaatsen zodat  je geen updates hoeft te missen!