In het kader van ‘doe elke dag iets waar je bang voor bent’, mijn motto om avonturen en ervaringen op te zoeken, schrijf ik me in voor een Wim Hof dag. Dat betekent een ademhalingstechniek oefenen om vervolgens zonder problemen een minuut in een ijsbad te gaan zitten.

Soms is het goed de leeuw in de bek te kijken. In een ijsbad gaan liggen is mijn leeuw. Ik haat kou en stap meestal in een bad zo heet dat ik me de eerste tellen amper durf te bewegen in het water.

Het IJsbad

Mijn yoga-juffen, twee prachtige zussen waarvan één yogability-les en de ander traditionele Hatha-yoga geeft, organiseren de dag. De 17 deelnemers komen uit hun yogaklassen én uit de fitnesswereld.

Bij aankomst op een schitterende locatie maak ik kennis met mijn ijsbad-collega’s. Eenderde man, de rest vrouw.

Zuigvissen en vingerlelies

Het eerste dat mij opvalt zijn de verschillen tussen de deelnemers. De yogaladies staan, met hun yogamatje in de hand, kalmpjes te praten over wat komen gaat. Het andere cluppie bestaat uit crossfitters. Nou weet ik niet wat crossfit precies is maar het levert in elk geval hele grappige, luidruchtige, gespierde sporters op die geen kans laten liggen om een grap te maken en daverend te lachen. De yoga-ladies lijken er op deze zonnige ochtend verlegen muurblommen bij.

“Ik hoop dat er zuigvissen en vingerlelies in dat ijsbad zitten”

mompelt één van de vrouwelijke crossfitters tegen haar sportvrienden. Vette lach.. de toon is gezet. Enthousiast starten we met het programma.

De Yin yoga sessie.

Met Yin yoga positioneer je je in een heel oncomfortabele houding en blijf je daar. Het is de kunst rustig te ademen en steeds meer de overgave en ontspanning op te zoeken.

‘Ik moet wel scheetjes laten dus als je naast mij zit dan weet je dat’

meldt een crossfitster als iedereen een plekje zoekt. Hoe cool dat je dat vantevoren deelt in plaats van wanhopig scheetjes binnen te houden bedenk ik me. Free the scheetjes.. !

Ik heb er zin in en zie me al ontspannen ademend in de ijsblokjes dobberen.

 

De yoga-houdingen zijn best uitdagend en de crossfitters grijpen in eerste instantie elke afleiding aan om te ontsnappen aan het ‘adem-naar-het-ongemak-toe gevoel’. De hond van de locatie-eigenaren die door de glazen deur naar binnen gluurt? Lachen! Een moeilijke yoga-houding? Een grap en een proestende lach volgen.

Na een tijdje hult de hele groep zich in zen-achtige sferen. Er daalt een serene rust over ons allemaal. We zitten allemaal in dezelfde flow en dat voelt fijn.

Deel één van het programma zit erop. Na de lunch gaan we Wim Hoffen! Ik heb er zin in en zie me al ontspannen ademend in de ijsblokjes dobberen.

Het IJsbad

Robbie de Jong ziet er uit zoals je je iemand voorstelt die héél regelmatig héél gezonde dingen doet. Zoals ijsbaden nemen en heel veel zuurstof inademen. Getraind lijf, frisse blik. Robbie is zoals ie zelf zegt een ‘Hoffer’ en onze gecertificeerde instructeur. Ik ben overtuigd van de positieve impact van deze methode en wil hier zeker mee gaan oefenen. Maar ik heb géén Hoffer-aspiraties en wil de wereldberoemde wellnessgoeroe niet gaan worshippen ofzo. Hij wordt al extreem op het schild gehesen en dat doet een mens nu eenmaal geen goed. Er komt altijd gelazer van. 

We vullen allemaal een gezondheidsverklaring in. Een crossfitter schrijft bij de vraag ‘gebruikt u medicijnen’ Viagra op. Iedereen schiet in de lach. Een ander vraagt bij punt 4: ‘Heeft u huidaandoeningen?’ Hoort een SOA daar ook bij? en de derde antwoord bij ‘heeft u last van hartritmestoornissen’ Ja als ik mooie vrouwen zie maar nu niet. Zoals ik al zei, crossfitters houden wel van een grapje.

Theorie

Na het theorie gedeelte, waarin we veel leren over zuurstof, CO2, bruin vet (goed), wit vet (slecht) en de wetenschappelijk onderbouwing van de Wim Hof methode, oefenen we voor het eerst de ademhalingstechniek. Mijn immuunsysteem, afweer, hormonale balans, gewrichten, organen en ook mijn brein zal ervan profiteren als ik regelmatig op deze manier ga ademen en koud ga douchen. 

Na de eerste ademhalingsoefening voel ik nauwelijks wat ik behoor te voelen. Shit. Ik zit teveel in mijn hoofd, hoor al die mensen om me heen, denk dat ik alles fout doe, dat ik het niet snap. Hoe stap ik ooit dat bad in? De twijfel neemt toe.

Robbie beantwoordt na de eerste sessie verschillende vragen uit de groep, legt uit, verduidelijkt en nog belangrijker: hij geeft vertrouwen. Dan is het zover.

‘Trek jullie badkleding aan. We gaan zo vier adem-sessies doen en dan gaan we naar buiten’. Damn… nu gaat het gebeuren denk ik terwijl ik me in mijn badpak hijs.

Het IJsbad

Vóór aanmelding maakte ik me een tikkie zorgen om het badpak-moment. Ik vlij me liever op een zonovergoten goudgeel strand neer, met een sangria binnen handbereik. Nu moet ik met onbekenden -in badkleding nog wel- buiten rondom een badkuip gaan staan bibberen. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat vrouwen bij voorbaat al afhaken alleen al bij het idee dat ze in badpak moeten verschijnen.

Over het ontbreken van mijn beachbody maak ik me echter de minste zorgen. De ademhalingsoefening ging redelijk maar ik zie mijzelf op dit moment absoluut niet in dat ijskoude bad stappen. Ik voel de spanning in mijn lijf toenemen.

De ademhaling sessies beginnen. En dan….. de tweede keer, gebeurt het. Ik voel dat ik minder controle over mijn lijf heb, uit mijn denken ga. Het lijkt op een hallucinatie. Tintelende vingers en handen. Voeten en tenen voelen anders. Mijn gezicht tintelt en mijn hoofd is licht en flowing. Hier kan ik aan wennen.. het voelt als een fijne trip. Gecontroleerde hyperventilatie, dát is wat ik ervaar.

Na de vier sessies heb ik meer vertrouwen. Ik voel me sterk en vol energie.

carine vaessen Wim Hof

Hier gaan nog zeven zakken ijsklontjes bij..

 

Het IJsbad

Het bad staat klaar. Ik ga als vierde.

‘Stap erin. Adem in. Adem uit en ga zitten’. Robbie heeft er vertrouwen in. Nu ik nog.

Ik stap in het water. Ik adem in. Ik adem langzaam uit en zak langzaam in de ijsblokjes.

Mijn adem stokt.

Ik hap naar adem.

Ik snák naar adem. Ga ik panieken?

De kou is niet te beschrijven. Mijn lijf.. bevriest en mijn brein ook. Robbie houdt een vinger voor mijn neus.

‘Ogen open en focus. Adem diep in je buik in en rustig weer uit. Ga over naar je normale ademhaling’.

GODSAMME wat is dit fucking klere koud! Mijn vingers en handen zijn gevoelloos, mijn hele lijf is gevoelloos. Ik staar alsof mijn leven ervan af hangt naar de vinger van de instructeur. Adem in en uit. Niet aan de kou denken maar aan warmte. Dan voel ik de rust terugkomen. Mijn hoge ademhaling daalt. Ik ben er. Vrij rustig lig ik in een vier graden koud ijsbad.

Na een minuut stap ik eruit. Rood, tintelend, rillend en vol energie. I did it.

Die avond en ook de dag na het ijsbad voel ik me refreshed. Ik ben niet moe te krijgen. Dit voelt lekker. Ik blijf oefenen met deze ademtechniek. Het ijsbad ga ik inwisselen voor een ijskoude douche. 30 seconden levert al bakken met gezondheidswinst op.

I dit it.

Ik staar alsof mijn leven ervan afhangt naar de vinger van de instructeur

Thx to alle yogaladies en de crossfitters! Volg mijn Instagramaccount en mis geen update: INSTAGRAM

Meer info over deze workshop vind je hier: Robbie de Jong

Meer weten over Wim Hof? Wim Hof methode

Meer lezen over mijn avonturen als vijftigplus moeder van vier kinderen? De Mosstok