Bij een ‘aging’ body hoort een ‘aging’ brein. Mijn 51-jarige brein leer ik steeds beter kennen. Denk ik. Mijn brein rust zelden uit en er zijn dagen dat het voelt alsof het overuren draait. Meditatie zorgt ervoor dat ik even uit mijn denken kan stappen. Maar (te) vaak geef ik tóch voorrang aan zogenaamd nuttige zaken, zoals schrijven of de bedden verschonen. De broodnodige rustmomenten schieten er vaak bij in. Het lijkt mij daarom heel interessant om meer grip op mijn routines te krijgen zodat ik bewuster mijn tijd kan inplannen. Ik vraag me af: hoe werkt mijn ‘aging’ brein en mind?

Nuttig bezig?

Onbewust denk ik bijvoorbeeld dat ik niet nuttig bezig ben als ik iets doe puur en alleen voor mezelf: een meditatie van 20 minuten, een wandeling van een uur of een bruisbad met kaarsjes op de badrand: het zijn luxe cadeautjes die ik mezelf mag geven als ik andere -belangrijke- klussen af heb. Ik wéét dat dit onzin is maar een stemmetje diep van binnen bepaalt dit. Tijd om wat meer te weten te komen over hoe deze processen werken in mijn brein en mind. 

Expeditie Mindset

Om hierachter te komen meld ik mij op een warme vrijdagochtend bij Expeditie Mindset: een workshop waarin ik de werking van mijn brein leer kennen op het gebied van ontwikkeling en leren. Trainer Marij staat te trappelen van enthousiasme om met mij en zeven andere cursisten aan de slag te gaan. Als Mindset professional geeft Marij trainingen aan mensen en teams uit de zorg, het bedrijfsleven of particulieren zoals deze overwegend vrouwelijke groep van vandaag.

In een ruime fotostudio met chesterfields in de hoek en fotokunst aan de muur, zitten we allemaal in een kring. We zijn klaar om op expeditie te gaan. Allemaal nieuwsgierige lui die, net als ikzelf, hun Mindset bewuster willen gaan trainen. Om bijvoorbeeld te snappen waarom je het jezelf vaak zo lastig maakt met negatieve gedachten, om patronen te doorbreken, of om te snappen waarom je narrig reageert als iemand je ongewild advies geeft. Eerste stap in de expeditie is om globaal iets te leren over de werking van mijn hersenen.

Hoe werkt mijn ‘aging’ brein en mind?

Mijn hersenpan bestaat uit een reptielenbrein en een zoogdierenbrein; samen het oerbrein genaamd én een menselijk brein. Er ligt een exemplaar, op schaal en gemaakt van kunststof, voor me op de grond en ik ben verrast door het gewicht en grootte. Ik had iets kleiners verwacht. Het oerbrein heeft nogal een eigen wil legt Marij ons uit. Terwijl ik ervan uitga dat ik, als nieuwsgierige journalist, beslissingen baseer op basis van argumenten, blijkt 95% van álles wat er in mijn brein gebeurt zich in het onbewuste af te spelen! 

coming of age

95% van álles wat er in mijn brein gebeurt speelt zich in het onbewuste af.

 

Het kleine gedeelte van mijn hersenen waar ik zelf enige invloed op heb, kan ik maar beter effectief inzetten neem ik me voor. Vooral omdat mijn oerbrein, zo leer ik, totáál niet zit te wachten op verandering. Er gelden universele spelregels voor alle breinen. Als je deze weet, kun je hier met je bewuste brein je voordeel mee doen. 

Het brein wil het liefst alles op de automatisch piloot doen. Niks nieuwe dingen proberen en op avontuur. Blijven zitten waar je zit, vasthouden aan wat je hebt want dat kost ons brein de minste energie. 

Dat verklaart gelijk waarom ik altijd hetzelfde broodje kies in een lunchroom (geitenkaas), waarom ik nooit mijn Earpods kan vinden (mijn oerbrein vergeet dit automatisch) en nu heb ik ook het antwoord op de vraag hoe het kan dat ik altijd uit mijn slof schiet als de muziek te hard staat in huis (een automatische reactie vanuit mijn oerbrein. Kan ik ’t helpen?!) 

Oordelen

Marij laat aan de hand van PowerPoint, filmpjes en anekdotes uit haar eigen leven zien hoe het universele brein reageert op bepaalde situaties. Zo scannen onze hersencellen alle inkomende informatie op wat ze al weten. Dit met gevolg dat luisteren zonder direct een oordeel te vellen geen gewoonte maar eerder een uitzondering is voor de mensensoort.

 ‘Ik neem mij voor deze informatie extra goed te onthouden zodat ik het thuis heel precies uit kan leggen aan man en kinderen. Zij hebben namelijk een extreme voorkeur voor luisteren inclusief oordeel. Sterker nog: naar mijn onbevooroordeelde mening luistert in het gezin zelden iemand naar de ander zonder een oordeel panklaar te hebben’.  Ik schrijf ondertussen driftig mee met de tekst en uitleg die Marij geeft zodat geen kostbare informatie verloren gaat. 

Proberen te luisteren zonder direct een oordeel klaar te hebben kun je leren door nieuwsgierig te blijven, bewust te worden en te blijven oefenen. Telkens proberen en ervaren of het lukt je oordeel opzij te zetten. Marij is vol vertrouwen dat het ons zal lukken om met een open houding en blik gesprekken in te gaan.

Leenbrein

De brein-informatie wordt tijdens de workshop regelmatig afgewisseld met opdrachten. Met een leenbrein (dat van de medecursisten) erbij deel je extra wijsheid. We oefenen met anekdotes uit ons leven waarbij we gelijk op de automatisch piloot gingen en bedenken hoe we hadden kunnen reageren als we ons oordeel even hadden uitgesteld. Ik merk dat we het allemaal leuk vinden iets nieuws te leren en de opgedane kennis in de praktijk te brengen met de korte opdrachten. 

breinkennis aging brein

Trainer Marij: “Je hebt ontelbare gedachtes. Je bent ze niet”

Mindset

Na de pauze gaan we verder en verdiepen we ons meer in de Mindset. Hoe kunnen we bijvoorbeeld onze gedachten die ons geen dienst bewijzen omzetten in gedachten die ons juist verder helpen? We hebben 70.000 gedachten per dag waarvan het overgrote gedeelte niet helpt (negatief is). Ons brein wil energie besparen en staat op standje overleven. Alles bij het oude laten is effectief dus waarom nieuwe dingen proberen? 

“Dat kan ik toch niet” 

“Niemand zit op mij te wachten” 

“Ik ben dom”

en meer van deze zaken spelen vervolgens door je hoofd. Alles om je op je plek te houden, emoties voor te laten gaan en te overleven. Zo zijn we nu eenmaal evolutionair gezien geprogrammeerd.

Autoweg

Ons brein heeft in onze vroegste jeugd autowegen aangelegd. Naast deze vaststaande verbindingen kun je zelf olifantenpaadjes aanleggen zodat vaste patronen, die jou niet helpen maar beperken, veranderd worden. Dat is het goede nieuws: je mensenbrein, je cortex, is het gedeelte in je koppie dat te kneden is. Daar kun je mee aan het werk zodat je, om maar eens wat te noemen, in kansen gaat denken in plaats van alleen maar beren op de weg te zien. Hoe meer ik begrijp van mijn brein en mind – en bijvoorbeeld de invloed van bepaalde woorden op mijn welbevinden – des te interessanter ik deze materie vind.

Brein Tip 1

Marij zou, als we haar haar gang laten gaan, drie dagen non-stop kunnen vertellen over ons brein en onze Mindset. Haar enthousiasme is aanstekelijk. Het gaat hier te ver om hier alle ins en outs van de workshop uit de doeken te doen. Wat ik heel fijn vind om te weten is het geruststellende gevoel dat, als ik met wat meer mededogen naar mezelf kijk, ik vanzelf veel minder negatieve gedachten zal hebben. Een mooie tip is om bijvoorbeeld voor het slapen gaan drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Na drie maanden hebben je hersenen een olifantenpaadje aangelegd waardoor je meer dankbaarheid en positieve emoties gaat ervaren in je leven. 

Brein Tip 2

Ik leer dat er nu eenmaal dingen gebeuren in mijn leven waar mijn oerbrein gelijk op aanslaat. Ik voel mij dan kwetsbaar, alleen, niet gehoord, dom, onbelangrijk of boos. Dat is niet erg. Dat hoort erbij. Ik heb even die gedachten maar ik ben niet die boze, eenzame of gejaagde persoon. Ik kan leren de emoties die mij niet verder helpen te herkennen en te registreren. Ik kan er even bij stil staan, ze voelen en ze weer voorbij laten gaan. Hoe bevrijdend! Je kunt deze tools gebruiken als je wilt stoppen met chocolade snaaien, als je je niet rot wilt voelen omdat iemand anders iets naars tegen je zegt of als je je in een hoek gedreven voelt. Als je een beetje weet hoe je hersenpan in elkaar steekt dan heeft dat bijna een troostende werking. Zo voel ik het tenminste.

Expeditie Mindset is geen droog hoorcollege, je gaat op onderzoek uit in je eigen brein. Het leuke is dat het in die jungle van neuronen, autowegen en triggers echt mogelijk is bij te sturen als je af wilt van vaste patronen die je niet meer dienen. In Marij ontdekte ik een deskundige en enthousiaste mind-expert die graag met jou die jungle verkent.

 

Meer informatie. http://www.aanvonkcompany.nl Cursus Expeditie Mindset 17 september 2021 en 19 november 2021

Meer lezen van Coming of Age: 10 dingen waar je niet mee mag stoppen 

Volg mij op Instagram en mis geen update: Instagram