Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je  wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Een ‘aging woman’ stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.

Is te hopen.

Toch vraag ik mij ook geregeld af of dat ouder worden een beetje gezellig te houden is. Met slapper lijf, vergeetachtig hoofd en vastgeroeste gewoontes. Hoe houd je de pit erin en wat kun je nog allemaal ontdekken? In deze serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt. Ze zijn heel verschillend en hebben ook weer veel gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar prachtig en delen graag. Ik spreek deze keer met schilder en wrapper Kim Boots die haar droom achterna gaat.

 

“Bij mij komen altijd treinen voorbij. Ik ben nooit bang geweest dat ik zonder werk zou komen te zitten”, antwoord Kim op mijn eerste vraag waarom ze een leuke baan opzegt voor een onzeker bestaan als ZZP’ er. “Ik weet er ook altijd iets leuks van te maken, ik maak me geen zorgen over werk”, vult ze aan.

Het aantal ZZP’ers in Nederland is tussen 2007 en 2018 gestegen met 260.000 mensen. 1,3 miljoen mensen zijn zelfstandigen zonder personeel. Deze groep draait zelf op voor de kosten van de sociale zekerheid, verdient minder en hopt van klus naar klus. Voor veel mensen geen aantrekkelijk vooruitzicht. Zeker niet in tijden van economische onzekerheid. Wie kiest er nu vrijwillig voor om een vaste baan op te geven?  En nog belangrijker, waarom?

Schilderen en Wrappen

Kim Boots (1976) doet dat. Vanaf deze week is zij fulltime (muur)schilder én wrapper. Wat dat laatste precies inhoudt lees je verderop in dit stuk. Ik ontmoet Kim in een knus ingericht appartement, olijfgroene muren waarop een gigantisch portret van het Meisje met de Parel is geschilderd. Hier woont ze al 19 jaar, haar buurvrouwen zijn vér in de tachtig zodat Kim vrolijk concludeert dat hier hele gezonde vibes hangen voor single lady’s. “Hier kan ik heel oud gaan worden”, voegt ze lachend toe terwijl ze een café latte maakt voor het bezoek.

De meeste mensen, vrouwen zeker, vinden carrière-moves en onzekerheid eng. Ze doen er juist alles aan om deze te vermijden. Jij kiest ervoor om een vaste baan waar je dol op bent, in te leveren om je fulltime te focussen op je eigen bedrijf. Waarom?

Kim neemt een hapje van het zelfgebakken bananenbrood, denkt even na en zegt met een grote glimlach op haar gezicht. “Ik had een geweldige baan als uitvaartbegeleider. Dit werk was een droom die uitkwam. Bijna 10 jaar geleden wilde ik al uitvaartbegeleider worden maar toen was er geen werk in te vinden. Dat het twee jaar geleden wel lukte vond ik echt fantastisch! Je kunt enorm veel betekenen voor mensen, je stapt in hun leven als er net een dierbare is overleden. Dat contact, de connectie die je maakt en de hulp en steun die je kunt bieden maakt dit werk heel intens en bijzonder. Maar er is ander werk waar ik heel erg veel van hou, méér nog dan van uitvaarten begeleiden.  Dat zijn muurschilderingen maken bij mensen thuis of bij een bedrijf. En het combineren van die twee, dat lukte me op een gegeven moment niet meer.

coming of age

 

Maar je werkte toch parttime als uitvaartbegeleider?

“Zeker, het nadeel is alleen dat je natuurlijk nooit precies weet wannéér je werkt. Je hebt bijvoorbeeld telefoondienst en moet bereikbaar zijn. Dan kun je niet bij mensen thuis een babykamer gaan opfleuren. Ik kon steeds moeilijker afspraken voor muurschilderingen inplannen want ik wist nooit precies wanneer ik moest werken. De vraag naar muurschilderingen werd, zeker in Corona-tijd, steeds groter en zo raakte ik meer en meer uit balans. Daarom heb ik nu gekozen om me helemaal te richten op mijn eigen toko”.

Vind je dat niet eng, in deze economisch onzekere tijd?

“Ik ben nooit bang geweest om in werk en carrière keuzes te maken. Ik zie mezelf ook echt als een jobhopper, heb al zoveel verschillende banen gehad. Het schilderen was altijd een constante factor daarin, maar altijd on the side. Ik heb me pas heel laat gerealiseerd dat ik dit ook echt als wérk kon doen. Toen ik jong was begon ik aan een creatieve opleiding, die ik niet afmaakte. Ik ging werken en richtte stands in bij beurzen in binnen -en buitenland. Het creatieve zat er altijd in al ben ik ook vertegenwoordiger geweest, filiaalleider bij de Bruna, heb ik in een herenmodezaak gewerkt, jarenlang auto’s, etalages en reclameborden beletterd  én in de bediening gestaan van een broodjeszaak.

Mijn laatste baan was dus uitvaartbegeleider, ik zal het werk zeker missen. Ik ben een doener, leer in de praktijk. Van al deze ervaringen heb ik zoveel geleerd. Zowel echte skills, zoals bijvoorbeeld de belettering, als over mensen, omgangsvormen of een bedrijfsfilosofie uitdragen. Maar eng heb ik een overstap van het één naar het andere nooit gevonden. Ik wéét dat ik het kan.

Ik zou juist mensen willen aansporen dát te gaan doen wat ze echt heel graag willen. Ga die droom achterna! Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Dat het mislukt. Nou en? Dan begin je opnieuw of je gaat wat anders doen.

 

Heb je altijd zo in het leven gestaan, blik vooruit en gáán?

“Dat zou mooi zijn”, zegt Kim terwijl ze haar bos krullen in een knot legt. “Ook ik heb hobbels in mijn leven die ik te nemen heb. Het feit dat ik kinderloos ben heb ik bijvoorbeeld moeten leren accepteren. Daar gaat een proces aan vooraf. Dat is moeilijk en pijnlijk. Maar ik wil daarmee aan de slag omdat ik niet in de negatieve vibe wil blijven hangen. Ik ben vaak aan het strijden met mijn gewicht, ook iets waar ik mee bezig ben. Als het nodig is, schakel ik hulp in. Het is niet raar om hulp  te vragen. Sterker nog, ik zou iedereen aanraden om één keer in je leven een tijdje met een coach of psycholoog te praten. Dat levert je zoveel inzichten op. Het zou verplicht moeten worden, zoals een APK voor je auto”, voegt ze glimlachend toe.

“Maar even serieus. Dat ik hier alleen woon en geen partner heb zijn voor mij soms heel moeilijke issues. Maar net zoals met je loopbaan, je moet door en je moet dealen met wat je hebt. En als je er de balen van hebt dan moet je er iets aan doen. Aan slachtofferschap heb je helemaal niets. Zoek hulp en kijk het aan zou ik willen zeggen”.

Je gaat dit avontuur aan, is dit in het diepe springen voor jou?

“Eigenlijk niet, ik schilder al mijn hele leven, Ik weet dat ik het kan en dat mensen het mooi vinden wat ik maak. Ik heb nu eindelijk de tijd om te schilderen zonder me druk te maken over mijn agenda en een gebrek aan tijd. Daar verheug ik me erg op. Als ik schilder kom ik bij bedrijven maar ook bij mensen thuis. Ik sta met mijn rug naar hen toe en ben aan het werk. Deze setting zorgt er geregeld voor dat ik prachtige gesprekken voer met de mensen. Het is vaak zoveel meer dan alleen die schildering zetten”.

Wrappen

Maar ik ga er wel iets nieuws bij doen. Daar heb ik enorme zin in. In mijn jobhop-tijd heb ik veel geleerd, onder andere beletteren en wrappen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen auto een make-over gegeven door hem van knalrood naar matzwart om te toveren. Ik heb ‘m gewrapt! Ingepakt met een speciale folie. Tijdens het maken van een muurschildering  op een babykamer vertelde ik over mijn matzwarte auto en toen vroeg het jonge stel:  “Kun je dat ook met onze keukenkastjes doen?” Ja, natuurlijk dacht ik! Nu heb ik al drie keukens een make-over gegeven. Het is dus niet alleen ‘Kim schildert’ maar ‘KIM schildert KIM wrapt’. Haar ogen glinsteren en enthousiast laat ze me de verschillende make-overs zien.

Het zal mij niet verbazen als Kim’s bedrijf  over een paar jaar weer andere bezigheden erbij heeft. Met haar veelzijdigheid kan dat bijna niet anders.

Coming of Age maak ik voor vrouwen van-over-de-veertig. Regelmatig interview is  vrouwen die anderen kunnen inspireren. Coming of Age houdt van vrouwen die onafhankelijk, avontuurlijk en vol vertrouwen hun leven en loopbaan vormgeven. Vrouwen die durven dromen en die kwetsbaar durven zijn. Op welke manier dan ook. Ben jij of ken jij iemand waarvan je denkt dat zij perfect in dit plaatje past mail mij dan: carine@comingofage.nl

Volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram en mis geen update. Je kunt je ook op mijn nieuwsbrief abonneren als je niet vaak op de socials zit en toch mijn nieuwe artikelen wilt lezen. Onderaan (computer) of rechts (smartphone) de blogs vind je een inschrijfmogelijkheid.

Klik hier om een interview te lezen met een andere creatieve inspirerende vrouwelijke ondernemer.

Wil je meer werk van Kim zien? Klik dan hier