Het is nog vroeg in de ochtend als ik met slaperig hoofd op de weegschaal sta. Tachtig komma zes kilo, geeft de digitale klok aan. En ik heb niet eens kleding aan!

Wat de holy shit is er gebeurd de afgelopen weken? Hoe kan dit? Ik weeg altijd ergens rond de 75 kilo sinds ik ergens rond de vijftig ben. Ik voel het ook aan mijn kleding die wat strakker zit. Er moet wat gebeuren. Maar wat?

Ik ben heel, heel slecht met diëten. Als ik al dénk aan minder en extra gezond eten knabbel ik van de stress een stukje Tony Chocolonely op en gebruik ik mayo in plaats van boter. Als ik me voorneem een maand lang geen alcohol te drinken (caloriebommetjes zoals we weten) sneuvelt dat voornemen bij de eerste ‘Wil je ook?’ en slurp ik zonder schuldgevoel een koude Chardonnay weg. Dat moet veranderen zo neem ik me voor. En zo zit ik een paar weken later in de praktijk van voedingscoach Ingrid.

‘Het is zaak je af te vragen waarom je eet wat je eet. Eet je om jezelf te belonen? Eet je om jezelf te troosten? Of eet je ter compensatie? Als je je daarvan bewust bent zul je zien dat het helemaal niet nodig is om te diëten. Of om elke dag op de weegschaal  te staan. Als je de keuze maakt om een leuke relatie met eten te hebben, zul je afvallen’. Voedingsdeskundige Ingrid schuift haar ene been onder haar andere en kijkt me aan en vraagt me vervolgens. ‘Wat levert het je op als je vijf, acht of tien kilo afvalt. Wat verandert er dan voor jou?’.

coming of age

Lekker eten, wijntje erbij. Als ik wil dat mijn kleding weer lekker zit zal ik toch iets moeten veranderen.

Wat verandert er dan voor mij? Daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik heb Ingrid net verteld dat ik het, naarmate ik ouder word, steeds moeilijker vind om op gewicht te blijven. Billen, buik en bovenbenen worden dikker. Ik voel mijn buik, mijn kleding zit te strak, mijn lijf wordt almaar voller. Ik wil geen kledingmaat erbij, ik wil er een af.

“Wat levert het je op als je vijf, acht of tien kilo afvalt?”

‘Wat levert een lager gewicht je op?’, vraagt Ingrid mij dus. ‘Eh, dat mijn kleding mooier staat en lekkerder zit als ik wat afval. Dat ik mezelf dan leuker vind en ik daardoor meer zelfvertrouwen krijg’, weet ik na diep nadenken uit te brengen. ‘En dat ik dan trots ben omdat ik weet dat ik heus wel af kan vallen als ik wil’, voeg ik eraan toe.

Ingrid is voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, emotie-eter specialist en ACT (Acceptance, Commitment Therapy) coach in één.  Bij Ingrid ga ik geen kilo’s eraf knallen, ik ga geen shakes drinken om snel gewicht te verliezen. Ingrid pakt het andersom aan of zoals ze het zelf zegt: ‘Je gaat pas afvallen als je lekker in je vel zit. Daar passen strenge oordelen over jezelf niet bij. Kom dus los van al die verboden en oordelen die je op jezelf loslaat.’

“Kom los van al die verboden en oordelen die je op jezelf loslaat”.

De voedingsdeskundige weet waarover ze praat als het gaat om een slechte relatie met eten te hebben. Ze weet ook waartoe dit kan leiden. Ingrid: ‘Mijn jeugd was weinig stabiel. Van mijn achtste tot mijn achttiende jaar heb ik in twaalf verschillende pleeggezinnen gewoond. Mijn moeder was psychisch ziek en kon niet voor mij zorgen. Mijn vader leefde niet meer. Ik was altijd het vijfde wiel aan de wagen. Rond mijn twintigste ontwikkelde ik boulimia. Dan kocht ik na mijn werk vlaai en taart, schrokte ik alles naar binnen en braakte het daarna weer uit. Dit heeft bijna tien jaar geduurd. Toen ik het niet meer verborgen kon houden voor mijn partner hebben we hulp gezocht. Therapie bij een psychiater heeft mij geholpen weer grip op mijn leven te krijgen.

coming of age

Ingrid weet waarover ze praat als het gaat om een ongezonde relatie met voedsel hebben

 

Vrouwen in de overgang vormen een belangrijke groep

Ik heb die nare tijd nu al weer jaren achter me liggen gelukkig. Maar ik weet wat het is om een ongezonde relatie met eten te hebben. Vanaf mijn achttiende sta ik op eigen benen en nu ik ouder ben begrijp ik dat mijn verleden me heeft gebracht waar ik nu ben. Ik heb altijd gevochten en dat wilde ik niet meer. Ik sta voor wat ik kan en waar ik in geloof. Mensen helpen een goed gevoel over zichzelf te hebben inclusief een gezond gewicht. Dat is mijn drijfveer. Mijn cliënten zijn heel divers; vrouwen die in de overgang zitten en moeite met hun gewicht hebben vormen een belangrijke groep.’

Met slaperig hoofd op de weegschaal

In Ingrid’ s praktijk kijk ik niet naar de weegschaal maar naar het hele plaatje zo word me al snel duidelijk. Hier geen supertips en strenge regels maar inzicht in mijn leef- en eetpatroon en wat dat patroon mij oplevert en kost. Als ik me daarvan bewust ben kan ik veranderingen aan gaan brengen. Met kleine stappen word ik me op deze manier bewust van mijn keuzes, de smoezen die ik verzin of de overtuigingen die mij belemmeren. Ingrid’ s methode klinkt logisch. Ik ben heel benieuwd wat ik bij mezelf ga tegenkomen.

Twaalf weken lang volg ik een traject en zie ik Ingrid elke twee weken om te bespreken hoe het gaat. En van dit traject ga ik jullie op de hoogte houden!  Met een blog of soms met een Instagram-vlog. De volgende keer heb ik een officiële intake bij Ingrid en gaan we starten met het traject dat twaalf weken duurt.

Wil je geen vlog missen, volg mij dan op Instagram: Carine Vaessen/ Coming of Age

Meer lezen over lekker in je vel zitten? Lees dan het interview dat ik had met Saya waarin zij onder andere uitlegt waarom het voor veel mensen heel moeilijk is om van zichzelf te houden.

Saya: “Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen. Maar je vraagt je niet af wat je zelf wenst. Waar je jezelf een plezier mee doet. Je moet weer leren dat jij jezelf alle liefde kunt geven die je nodig hebt. Daar heb je niemand anders voor nodig. Alles zit al in jezelf. Je kunt je pijn niet omzeilen, je kunt het aangaan. Je boosheid, verdriet of teleurstelling mag er zijn. Het geeft niet, het mag best laat het maar even. Alles wat je niet wilt voelen, voedt jou”. Lees hier Saya’s hele verhaal: zelfliefde

Meer over het werk van Ingrid lees je hier: https://streefgewichtinzicht.nl/