Moederdag is een broodnodige, onmisbare dag voor een groot deel van onze natie. Het belangrijke halve deel van de bevolking zeg maar. Dát deel dat ervoor zorgt dat het ándere deel zonder al te grote problemen de dag überhaupt een beetje door komt. Moederdag is een feestje waarop een hele populatie hoedende, zwoegende, rennende, (mantel)zorgende, poetsende, werkende, organiserende vrouwen in het zonnetje gezet dienen te worden.

Moederdag vieren

Met kleine kinderen begint het feest al vroeg. De dag begint met ontbijt op bed, bij voorkeur door de kinderschare klaar gemaakt waardoor je om 08.00 ’s ochtends al met een boterham met chocopasta, afgetopt met gekleurde hagelslag en vergezeld met een heerlijke smoothie van banaan, spinazie en yogidrink, wakker wordt gemaakt. De zelf geknutselde cadeautjes, van onschatbare waarde, verdwijnen in de loop der tijd helaas. Maar je kunt van je pubers nu eenmaal niet verwachten dat ze nog een eierdopje voor je kleien.  De schatten bestellen online een lief cadeau, geef ze eens ongelijk. Heb je alleen zonen gebaard dan schieten cadeautjes er meestal bij in – ik weet dit uit betrouwbare bron – dit gebeurt niet alleen op Moederdag trouwens maar ook op je verjaardag. Met dochters heb je meer geluk en kun je rekenen op een mooi geschenk. Maar ho even daar gáát het natuurlijk niet om.

Macaroni ketting

De versjes, gedichtjes, de zelfgeschreven kaartjes! Dát zijn de kersen op de slagroomtaart! Daar doen we het voor. Wie heeft niet haar nachtkastje of sokkenlade vol liggen met de meest schattige versjes en rijmpjes van lang lang geleden? Toen je kinderen nog een beetje nerveus het bijna uit het hoofd geleerde versje voordroegen. Met slaapogen en in hun pyjamaatje? Hun verwachtingsvolle ogen bij het openmaken van het presentje? Vaak wilden ze het zelf voor je openmaken, zo mooi vonden ze het! Wie bewaart niet de geknutselde fotolijstjes, de ketting van macaroni of het schilderijtje gemaakt van aardappelstempels?

“Aan die commerciële onzin doe ik niet meer mee”, je hoort het steeds vaker zeggen. Ook onze wederhelften maken handig gebruik van de ‘jij bent niet mijn moeder dus dan geef ik geen cadeautje’ oneliner. Ze vergeten vervolgens hun eigenste moeder te verwennen met een bezoekje en/of geschenk. (Helpen wij ze vervolgens weer aan denken. Heus, zonder vrouwen stort de boel in elkaar). Na het Moederdag-ochtendritueel bezoek je vervolgens, als je geluk hebt,  je eigen moedertje en zo is de cirkel weer rond.

D-Day

Maar het feestje wordt een beetje verpest. Door marketingbazen en reclamebureaus.  Nu krijg ik vlekken en jeuk van Moederdag. Dit wil ik echter absoluut niet laten gebeuren dit jaar. Zo kijk ik al een paar weken geen tv meer om mezelf te ontzien. Ik sla geen reclamefolder open (dit kost me heel weinig moeite) zodat ik de Moederdag-aanbiedingen kan ontwijken. Ik heb in de gezins-app aan iedereen duidelijk gemaakt dat 8 mei D-Day is. Omdat manlief natuurlijk gelijk heeft – ik ben zijn moeder niet – heb ik alvast een cadeautje voor mezelf gekocht om te vieren dat ik moeder ben. Ik zorg dat ik 8 mei zonder stinkadem wakker word zodat mijn vier goudstukken geen reden hebben niet gezellig bij me in bed te kruipen. Alle seinen staan op groen!

coming of age

Kelly is bonusmoeder

 

Moederdag is voor iedereen. Ik doel nu op moeders in alle soorten en maten. Dus laten we vooral de bonusmoeders, bijna-moeders, schoonmoeders, stiefmoeders en alle moeders die om welke reden dan ook niet bij hun kind kunnen zijn, niet vergeten. Op 24 mei vieren al deze verschillende moeders Moederdag tijdens een culinaire high thea bij restaurant Valuas in Venlo. Deze middag is georganiseerd door Kelly Terhorst, auteur van het culinaire doorgeefboek ‘De smaak van het leven’.

Kelly is zelf bonusmoeder van drie liefdochters, haar eigen moeder woont in het buitenland en ziet ze niet zo vaak. Het is voor Kelly daarom belangrijk dat alle moeders in het zonnetje worden gezet en dat gebeurt tijdens deze middag. Zangeres Do treedt op en je kunt rekenen op de lekkerste gerechtjes. Tussen de gangen door lees ik een stukje uit mijn boek in wording voor over de uitdagende combinatie van pubers en moederschap. Wil je meer weten of kaarten bestellen kijk dan op de website van Kelly.  https://desmaakvanhetleven.nl/moederdag/

Meer lezen? Stijlcoach voor vrouwen