Samen naar Serengeti, Afrika.

Zoon en ik zijn, voor het eerst, samen op reis. Tanzania en Zanzibar. Na een hele dag in de jeep (een rit van 8 uur op wegen met diepe kuilen en gaten. Tanzanianen noemen het gehobbel en geschommel een ‘free African massage’) komen we aan in een tentenkamp in het zuiden van Serengeti. We zijn doodmoe.

De volgende ochtend om 07.00 gaan we ontbijten en dan op pad met onze gids. George, een grote sterke man die al dertig jaar guide is.

Een leeuw slaapt 18 uur per dag en eet één keer in de zes dagen een gnoe. Als je een zebra scheert is ie zwart.

George is onze gids. Hij weet alles en ziet alles. We hobbelen in de grote open jeep urenlang over de uitgestrekte vlaktes en belanden van het een in het andere spektakel.

Drie leeuwenbroers die een gnoe verorberen, de leeuwen trekken alle ingewanden eruit.

We staan, in de jeep, op een meter of drie toe te kijken en horen (!) en zien hoe maag, darmen en hele stukken vlees uit de gnoe worden getrokken.

Zebra’s hebben strepen om vliegen te weren, die raken in de war van zwart en wit.

Gnoe’s en zebra’s trekken samen op. De zebra ziet goed en de gnoe ruikt goed. Zo beschermen ze elkaar.

De cheetah smeert zich in met poep om zijn geur te verbergen voor zijn prooi.

‘S avonds krijgen zoon en ik de heerlijkste maaltijden voorgeschoteld door het team van Greencamp. We kletsen over vrienden, familie, toekomstplannen én wat we allemaal gezien hebben die dag.

We zijn de enige gasten. Met zes man personeel die alles voor je willen doen is dat soms een beetje awkward. We willen graag meehelpen maar dat is geen optie. Zo zitten we aan een mooi gedekte tafel, koud wijntje erbij te dineren. Af en toe wandelt een zebra voorbij.

Het team van Greencamp Naabi Hill. George zit.

Een nijlpaard glimt. Hij komt niet net uit water maar het is een soort slijmlaag. Deze laag is hun zonnefactor. Met hun sterke lippen snijden ze het gras.

Er is geen WiFi en geen bereik in Serengeti. Soms willen we het thuisfront laten weten hoe het gaat en dan gaan we naar het wifi-station: een klein tentje met 2 stoelen. Ik geniet enorm van de stilte en de rust, zoon is in relaxt-modus. Life is good.

Leeuw – hyena – jackhals – aasgier: in die volgorde wordt een prooi tot op het bot (letterlijk) opgegeten. Een volwassen gnoe is in 1 ochtend, op de schedel na, helemaal op.

Zolang we in de jeep zitten zien de roofdieren ons als één geheel. Een ongevaarlijke passant. Zetten we een stap buiten de jeep dan zijn we vijand en een mogelijke prooi. Soms waait het zo hard en is het heel stoffig. Zoons pet waait uit de jeep. We vinden ‘m weer terug.

Aasgieren die zich met dertig tegelijk op het kadaver storten. Vechtend om een stukje vlees. Ik zie hoe eentje het oog van een gnoe eruit pikt. Ik draai snel mijn hoofd om.

De wolkenlucht, de eindeloze groene vlaktes, de bomen, insecten. Wegspringende gazelles, rennende struisvogels, steenbokken: ik kom ogen tekort. Giraffes en zebra’s overal, een neushoorn, nijlpaard een kudde olifanten. Magisch.

De schedel van een olifant lijkt op een bijenkorf. De ‘gaten’ hebben een functie. Zo is het hoofd lichter van gewicht.

Afval

Take in take out (afval). Dat zouden we in Nederland ook moeten doen. Alles wat je aan troep maakt, na een picknick bijvoorbeeld, neem je zelf weer mee. Er staan nergens prullenbakken en er ligt geen rommel in in de parken. Je mag geen plastic zakken Tanzania in nemen, toch is er helaas wel veel afval buiten de parken. Plastic drinkflessen zijn de hel.

Tot nu toe, we zijn nog niet thuis, gaat het super. Ik vind het heel fijn dat wij uren heel weinig hoeven te praten. Vooral tijdens de gamedrives kunnen we genieten van de natuur en de wilde dieren. Zwijgend.

Zoon en ik reizen nog even door. Vandaag geniet ik aan de voet van de Kilimanjaro van het uitzicht. We slapen in een lodge gerund door Massai. ‘S avonds bij het kampvuur kunnen we aan Israel, een krijger die goed Engels spreekt, vragen stellen over hun leefwijze.

Assante!

Tanzania met zoon