Praten met je puber over seks: 5 smoezen.Tijdens avondeten informeert dochter geïnteresseerd naar het weekend van zoon:

“Tongetje gelegd?”

“Neuh”, is het antwoord.

Ze knabbelen weer lekker verder aan hun pizza.

Praten met je puber over seks: mijn 5 smoezen: Dat zou ik hem dus niet zo snel vragen. Met je puber in gesprek gaan over seksualiteit is ongemakkelijk. Thuis sprak ik nooit met mijn ouders over seks, jij wel? Hoe dan ook is met je puber over seks praten wél belangrijk. Zo leren ze bijvoorbeeld zelf beter hun wensen en grenzen aan te geven. Op latere leeftijd hebben ze profijt van seks-talks vroeger thuis: pubers waar thuis gepraat werd over seksualiteit, zo blijkt uit onderzoek, zijn meer tevreden over hun seksuele relaties, beschermen zich beter tegen zwangerschap en zijn weerbaarder tegen seksuele intimidatie of misbruik. In dit artikel lees je vijf smoezen waarom je niet met je puber over seks praat. En je krijgt vijf adviezen over een goede aanpak van het onderwerp.

Let’s talk about seks.

Om je alvast het gras voor de voeten weg te maaien krijg je eerst de top 5 van smoezen om niet met pubers over seks te praten. (Let wel: het zijn smoezen)

Praten met je puber over seks: mijn 5 smoezen

  1. Mijn puber vraagt nooit wat

Dat je puber niets vraagt, zegt niks. Misschien durft je zoon/dochter niet? Door zelf het initiatief te nemen doorbreek je dit.

  1. Mijn kind wil het toch niet van mij horen

Uit onderzoek blijkt dat jongeren wel degelijk met hun ouders praten over verliefdheid, relaties en anticonceptie. Maar ze praten zelden over hun wensen en grenzen. Dring dus niet aan maar sta er wel open voor.

  1. Je brengt ze maar op ideeën

‘Als je erover praat gaan ze het juist doen’. Uit onderzoek blijkt dat deze angst nergens voor nodig is. Met goede informatie kunnen kinderen juist betere keuzes maken.

  1. We vinden het zo ongemakkelijk

Het is ook ongemakkelijk! Maar geef eerlijk aan dat je het ‘awkward’ vindt en probeer het gewoon. Schaam je niet voor je eigen schaamte.

  1. Ze weten alles al

Daar lijkt het soms misschien op, maar het is niet zo. 40% van de pubers weet bijvoorbeeld niet dat je ook zwanger kunt raken als een jongen niet klaarkomt.

De smoezen kunnen we nu achterwege laten. Hoe pak je het aan om seks gerelateerde onderwerpen aan te snijden met die slungel van een zoon of de drama-queen dochter?

Praten met je puber over seks: 5 smoezen

Vijf adviezen hoe je het seks-gesprek aanpakt

1. Soms is het makkelijker om elkaar niet aan te kijken tijdens een gesprek over relaties of seksualiteit. Ga dus niet officieel aan tafel zitten maar doe de casual thing en start een gesprek tijdens een autorit, als je hun schone was in hun kast legt of als je samen kookt.

2. Als je zelf ook niet waanzinnig goed ingevoerd bent in alle ins en outs van seksualiteit kun je dat gewoon zeggen. Je hoeft niet alles te weten. Verwijs ze bijvoorbeeld naar https://sense.info/nl/#een website voor jongeren van 12-25 jaar met betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit.

3 “Grab ‘m by the pussy”, het motto van Donald Trump. Dit of andere nieuwsberichten zijn een prima aanleiding om het gesprek te starten. Maak hier gebruik van!

4. Vertel met humor over een eigen ervaring (je eerste verliefdheid, je werd gedumpt, betrapt of je eerste keer) Breek het ijs, en vraag tussen neus en lippen door hoe dat bij henzelf zit. Wat is hun mening?

5. Zeg regelmatig dat je van je puber houdt. Blijf het zeggen. Zo voelen ze zich geliefd, veilig, geborgen en vergroot je de kans dat ze aan de bel trekken als dat nodig is.

Misschien had ik met meer regelmaat over seks moeten praten met mijn kinderen. Dan had er vast niet 6 jaar lang een gevuld condoom in mijn nachtkastje gelegen. Hoe dat zo kwam lees je hier https://carinevaessen.nl/condoom-pubers/praten met je puber over seks: 5 smoezen