De feestdagen kunnen zenuwslopend zijn. Zeker in deze tijd waarin iedereen wel een mening heeft over regels en richtlijnen, kan een kerstdiner de nodige spanningen binnen een familie veroorzaken. Voor samengestelde gezinnen is het vaak nog spannender.

Je hebt hier nu eenmaal omdat met meerdere (stief)ouders, agenda’s en regels te maken. Speciaal voor Coming of Age stelde Stiefgoed coach Petra Hendriks vijf Gouden Tips samen om de kerstdagen ontspannen samen door te brengen. Zelf vind ik de tips voor álle gezinnen, dus niet alleen de samengestelde, heel waardevol. 

wie wil nou niet als dit bééldige gezin de feestdagen doorkomen….

Tips voor het samengestelde gezin – Kerst 2021

Kerst 2021, een kerst die de boeken ingaat omdat we maar vier mensen mogen ontvangen. Hoe doe je dat met een groot samengesteld gezin? Wie kan er roet in het eten gooien? Verandert je ex-partner op het laatste moment de planning of zijn de kinderen zo moe van alle hybride lessen op school en willen ze niet meewerken? Geen skivakantie en de frustraties hierover! En wat doe je met alle teleurgestelde familieleden omdat je niet langs mag komen dit  jaar? Hoeveel ballen moet je nog in de lucht houden tussen de bestelde ontbijt-boxen, dunches en lunches?

Voordat de kerst begint voel je je al ellendig. Je hebt beelden in je hoofd van de afgelopen feestdagen terwijl je eigenlijk alleen maar verlangt naar fijne kerstdagen met je samengestelde gezin. Je eigen verwachtingen belemmeren je. Je vergelijkt de kerstdagen met ervaringen uit je jeugd of een vorige relatie. Ik moet je teleurstellen KERST is echt anders in een samengesteld gezin. Je moet het anders gaan doen om er een succes van te maken.

Je hebt daarnaast ook nog te dealen met de wensen en verlangens van je partner, stiefkids, eigen kids, familie- en schoonfamilie en familie van de ex. Pfff, big job. Weet dat in een samengesteld gezin er ALTIJD onverwachte veranderingen zijn, dat is namelijk de enige factor die constant is.

Dus 5 tips met een gouden randje om te zorgen voor fijne kerstdagen met je samengestelde gezin.

  1. Pas de tradities aan. De kans is groot dat er ondanks afspraken de kids toch bij iemand anders zijn met de kerstdagen. Corona gooit roet in het eten en afspraken kunnen zomaar veranderen. Flexibel zijn is dan mijn advies. Er is ook nog altijd een 3e kerstdag en Netflix kijken met z’n allen kan ook gezellig zijn. Plan een nieuwjaarsreceptie op een andere datum dan 1 januari en maak het dan extra feestelijk. Houd zelf de regie. What’s in a date? Nieuwjaar vieren op 4 januari kan ook heel goed.
  2. Maak een back-up plan.  Een plan B is altijd goed. Je wordt er zelf rustig van en het geeft een gevoel van controle.
  3. Zorg met kerst voor “vrede”. Ga geen discussies aan met je ex-partner tijdens deze dagen. Parkeer deze gesprekken tot na de feestdagen en gun iedereen nieuwe- en mooie kerstherinneringen. Slik af en toe spreekwoordelijk je irritatie door en blijf in het moment.
  4. Blijf in gesprek met je partner: je staat er niet alleen voor. Vertel over je schuldgevoelens, steun elkaar en blijf met elkaar in verbinding.
  5. Nog wat laatste praktische tips. Als het effe niet loopt, vraag of je goede vriend/vriendin je belt tijdens deze dagen en lucht je hart, ga een stuk lopen, plan een leuk uitje met je partner in januari. En je hoeft niet met alles mee te doen. Probeer te re-lax-en. Leg een goed boek klaar en koop jouw lekkere drankje. Zorg goed voor jezelf!

Ik wens jou en jouw samengestelde gezin fijne feestdagen toe!

Petra Hendriks

Wil je meer weten over samengestelde gezinnen? Lees mijn interview met Petra Hendriks.  lees hier over samengestelde gezinnen

https://www.stiefgoed.nl/