Simone Rayer: Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Een ‘aging woman’ stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.
Is te hopen.
Toch vraag ik mij ook geregeld af of dat ouder worden een beetje gezellig te houden is. Met slapper lijf, vergeetachtig hoofd en vastgeroeste gewoontes. Hoe houd je de pit erin en wat kun je nog allemaal ontdekken? In deze serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt. Ze zijn heel verschillend en hebben ook weer veel gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar prachtig en delen graag. In dit interview gaat het over een familieopstelling voor aging women.
De eerste in de reeks is Simone Rayer (45). Ik spreek haar op een ruime, lichte bovenverdieping van een grote, oude legerkazerne in Venlo-Blerick. Hier werkt ze voornamelijk met familieopstellingen om mensen te helpen. Het overgrote deel van die mensen zijn… vrouwen.
“In een opstelling ga je weg uit je denken. Je voelt”.
Voordat we ingaan op de betekenis en invloed van een familieopstelling. Wanneer ben je ermee in aanraking gekomen?
“In die tijd woonde ik in Barcelona. Ik had daar een heerlijk leven, werkte in de marketingbranche voor bijvoorbeeld trendy beachclubs. Ik zat middenin het bruisende, Catalaanse uitgaansleven. Mooie mensen, een prachtig appartement, geen geldzorgen. Toch kreeg ik steeds meer moeite om van mijn leven te genieten. Ik vroeg me steeds vaker af wat ik aan het doen was, of het was wat ik wilde. Na een verbroken liefde kreeg ik last van sombere buien en neerslachtigheid. Ik probeerde mijn spirit weer omhoog te krijgen door dit te gaan doen:
- Mediteren
- zelfhulpboeken lezen
- reiki
‘Spiritueel shoppen’ noem ik het nu.
Opleiding familieopstelling
Het was fijn om daarmee bezig te zijn, ik leerde ervan, maar het hielp me niet écht vooruit. Op aanraden van een vriend heb ik me toen aangemeld voor een weekend familieopstellingen. Ik had er nog nooit van gehoord. Dat weekend heeft een enorme impact op me gehad. Het maakte veel bij me los en ik wist gelijk dat ik meer van opstellingen wilde weten. Mijn leerproces resulteerde er uiteindelijk in dat ik terug ben gegaan naar Nederland. Hier ben ik uiteindelijk ook de opleiding familieopstellingen gaan volgen. Nu begeleid ik zelf familieopstellingen“.
Een familieopstelling dóe je, het is lastig om in woorden uit te leggen wat het precies is. Ik heb gebruik hiervoor een boek dat enorm helpt woorden te geven aan de ervaring van een familieopstelling.
Wat doet een familieopstelling met je?
Simone Rayer: “Je voelt het. We leven in een maatschappij waarin de meeste mensen vooral vanuit hun hoofd leven en weinig verbinding hebben met hun gevoel en intuïtie. In een opstelling ga je weg uit je denken en analyse. Je voelt en ervaart. Het is altijd weer prachtig om te zien hoe dit werkt bij de deelnemers. Door het doen van een familieopstelling worden belastende patronen zichtbaar, je doorbreekt ze en zo heel je je trauma’s. Je gaat oude pijn herkennen en je leert hoe je deze pijn om kan zetten in kracht en wijsheid. Hierdoor ga je steeds meer vanuit een flow leven.
Een opstelling zorgt ervoor dat je niet meegesleurd wordt in de instabiliteit van een ander. Je neemt steeds meer je eigen plek in je familiesysteem in waardoor je lasten van anderen los kan laten. Je staat stevig en vrij in het leven. Vergis je niet, het is ook een heftig proces waarin je weggestopt verdriet en pijn recht in de ogen kijkt”.
Zeker voor aging women, die zich veel vaker schuldig voelen dan mannen. Gewend zijn veel verantwoordelijkheid op zich nemen, is persoonlijke ontwikkeling enorm in opmars. Iedereen lijkt spiritueel bezig te zijn, al staan ook veel mensen huiverig tegenover dat ‘zweverige gedoe’. Wat kan een opstelling voor je betekenen?
Simone Rayer: “Voor iedereen is een opstelling een unieke ervaring. Een gedane opstelling krijg je nooit meer terug én maak je niet meer ongedaan. Je kunt niet zeggen ‘nou deze vond ik minder, die geef ik terug’. Het kan heel spannend zijn om te doen. Ik ben ervan overtuigd dat wat je leert en ervaart van een opstelling, je dat ook kunt dragen. Als je jong bent, ben je nog superdruk met je werk, je relatie en je kleine kinderen. Met alles om je heen eigenlijk. In die fase ben je vooral met de buitenkant bezig. Je zorgt dat alles loopt in je leven en dat van je dierbaren. Je aandacht is naar buiten gericht. Naarmate je als vrouw ouder wordt, richt je je vanzelf meer naar binnen.
Aging Women veranderingen
Je wordt ouder en groeit. Je lichaam verandert. Je schoonheid verandert. Je hoeft geen kinderen meer te baren. Je seksualiteit verandert. Je relatie verandert. Je keert, onbewust of niet, meer naar binnen. Je staat stil bij je leven, misschien ook bij de dood. Je gaat je afvragen wie jij eigenlijk bent, wat je wil en waar je voor staat.
Simone Rayer: Groei
Dit is een prachtige tijd. Een tijd van groei en wijsheid. Je gaat je wat minder druk maken om wat anderen zullen denken, je staat steviger in je schoenen. In deze fase, waar je al die veranderingen bespeurt, die je vrouwen regelmatig een andere weg inslaan. Ze pakken een studie op, kiezen een andere carrière, zoeken verdieping in persoonlijke groei en bewustwording. Ze gaan op zoek. Op zoek naar het kleine meisje dat ze waren en de volwassen vrouw die ze zijn geworden. Die zoektocht naar wie je bent is mooi én soms heel lastig. Je laat oude zekerheden achter je.
Je realiseert je dat zaken waarop je je status hebt gebouwd, zoals opleiding, partner, carrière of gezin de buitenkant zijn. En dat je naar binnen, naar jezelf moet, om antwoorden te vinden op de vraag wie je nu eigenlijk bent en waarom je doet wat je doet. Op momenten dat je je realiseert dat je steeds in hetzelfde patroon vervalt, je anderen dezelfde verwijten blijft maken. De keren dat je je weer verdrietig, buitengesloten, teleurgesteld of eenzaam voelt en daar vanaf wil. Dat je schoon schip wilt maken. Vooruit wil. Dan is een familieopstelling een heel waardevol instrument om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling ”.
Wanneer kies je voor een familieopstelling, op welk moment?
Simone Rayer: “Het is meestal een soort van crisis die hieraan vooraf gaat. Dat je je alleen voelt, afgewezen of niet gezien. Of dat je dezelfde relatieproblemen of omgangs-issues met je kinderen of je ouders hebt. Het kan een gevoel van onrust zijn. Wat het ook is, je hebt er last van. Als je vervolgens bereid bent naar jezelf te kijken, naar de plek te kijken waar jij staat in je familiesysteem dan kan dit heel verhelderend werken. Want de plek die je inneemt in je familie, met name de band die je met je moeder hebt, kan heel bepalend zijn in je leven. Je bent immers onlosmakelijk aan je familie verbonden. Voor vrouwen is de band die ze met hun moeder, oma, overgrootmoeder hebben extra belangrijk. Voor mannen telt de mannenlijn weer extra. Vaak zijn dit onbewuste processen.
Inzicht van Simone Rayer
Tijdens een familieopstelling krijg je inzicht in de dynamiek van jouw familie. Het lot van je vader en moeder, je broers en zussen, je opa en oma, je voorouders hebben een veel grotere invloed op je leven dan je beseft. We zijn namelijk niet alleen via een bloedband met onze familie verbonden maar ook via het familiegeweten. Die invloed is terug te zien in de manier waarop je bijvoorbeeld met verlies omgaat, met teleurstelling of op de manier waarop je met je kinderen communiceert. Het is terug te zien op je hele lot”.
Dus de keuzes die wij maken of juist uit de weg gaan, de dingen die ons pijn (blijven) doen, hebben te maken met de familie waar wij uit voortvloeien? Dat legt wel druk op de schouders van je als moeder. Je kunt het heel erg verpesten voor je kinderen. Kun je het ooit goed doen?
Simone Rayer lacht en neemt een slok van haar thee. “Ik heb één advies voor moeders. Ruim je eigen shit op. Ik zeg het nu met humor maar echt . Zie je verleden als een tuin waar vanuit je ouders, grootouders, betovergrootouders onkruid is gewaaid. Als je zorgt voor je eigen tuin en zorgt dat daar geen onkruid in staat dan waait het ook niet over naar de tuintjes van je kinderen. De jonge generatie vrouwen om ons heen gaat echt aan het werk met hun definitie van vrouw zijn, hun focus in het leven, hun autonomie en emotionele onafhankelijkheid. De oudere generatie vrouwen zijn vaak nog groot geworden met de overtuiging dat je een beetje maf bent als je je bezighoudt met spiritualiteit. Veel vrouwen zijn toch nog bang voor de afkeuring van anderen als ze met spiritualiteit bezig willen zijn. Bang er niet bij te horen. Laat dat achter je”.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een familieopstelling voor jou kan betekenen check dat de website van Simone Rayer.
Wil je liever eerste iets lezen lees dan De Fontein van Els van Steijn. Zij heeft een prachtig boek geschreven over het systeem achter de familieopstelling.