Mijn kookclub deelt al járen lief en leed met elkaar. Na 9 maanden Corona-stilte zien we elkaar weer en vieren we Sisterhood en Stille Fissa.

Elf beeldschone vrouwen die al meer dan 10 jaar elke 6 weken bij elkaar komen om te koken. Of iets wat minder moeite kost zoals uit eten, een speurtocht of een gezellige camp-avond inclusief tentjes, karaoke en camping outfit.

Schael Iet is zo’n club. Beter gezegd, Schael Iet is mijn kookclub. Met deze naam houden we de naam van Iet van de patatkraam in ere, die vroeger na het uitgaan iedereen voorzag van een frietje mét. Ze keek ongelooflijk scheel maar dat had je vast al begrepen.

coming of age Sisterhood

Schael Iet en de campy camping-avond. Compleet met cocktails, pafjes een tent en je eigen pleerol.

 

Sisterhood

De elf Schael Ieten hebben samen al veel lief en leed gedeeld.  Zo zijn geboortes en verjaardagen gevierd, hebben we een paar huwelijken meegemaakt maar ook meer stressvolle zaken de revue laten passeren zoals een verbouwing die maar duurde, ontslag dat niet terecht was, een scheiding die maar niet wilde vlotten, een verhuizing én meerdere liefdesverdrieten die erin hakten.

We kregen te maken met ziekte en naast het overlijden van ouders en andere dierbaren moesten we ook voor altijd afscheid nemen van twee van onze geliefde Ietjes die niet lang na elkaar zijn overleden. Door de jaren heen hebben we samen voornamelijk veel lol met elkaar al is ons geen ellende bespaard gebleven helaas.

Weerzien

Nu heeft Schael Iet door de corona-perikelen elkaar al een klein jaar niet meer gezien. Maar eindelijk is het zover. De  eerste kookclub get-together start!

Om vier uur beginnen we met een wandeling – zodat we ons niet schuldig hoeven te voelen als we daarna niks doen-  uitgezonderd borrelen en eten. Na de wandeling brengen we met bubbels een toost uit op het leven en al snel kletst iedereen door elkaar met iedereen over alles en niks tegelijk. Alsof we elkaar vorige week nog gesproken hebben in plaats van negen maanden geleden.

 

“Ik word steeds stijver, zelfs mijn handen en vingers zijn stijf”

“Onze kat hebben we laten inslapen, het was niet om aan te zien omdat de dierenarts te weinig slaapmiddel had gegeven”

De bubbels worden nog eens bijgeschonken. Alle Schael Ietjes zitten gezellig met elkaar te converseren over de diepere betekenis van het leven.. of nou ja.. zoiets.

“Kijk mijn ooglidcorrectie is perfect genezen”

“Mijn jobcoach heeft een moeilijke aan mij, ik weet echt niet wat ik het liefste zou willen doen qua werk”

Nadat alle wetenswaardigheden bijna zijn uitgewisseld, wordt het tijd om de borrel aan te vullen met een heerlijk diner.

Omdat we al die maanden hebben doorgespaard en we nog nooit zoveel geld in kas hebben gehad, gaan we helemaal los en hebben we voor een recordbedrag aan sushi besteld. Niks zelf moeilijk doen met ingewikkelde gerechten, daar zijn we veel te druk voor.

“Ik kan mijn plas niet meer ophouden, jij wel?”

“Ik kreeg een zetpil om de flora en fauna van mijn muts in balans te brengen. Schijnt gezond te zijn.  Ik had  niet verwacht  dat je die pil zou kunnen ruiken! Dat was dus wel zo en ik rook de hele dag mijn eigen kruis. Ik was bang dat iedereen op mijn werk mij zou ruiken!”

“Ik kan mijn plas wel ophouden maar poepen is een ander verhaal ”

Dat dus.

Stille Fissa

De sushi is delicious, de bubbels worden aangevuld met een wijntje en de avond valt. Nu voelen we ons vaak 23 als we samen zijn, we lijken heel energiek maar we zijn bepaald geen supervrouwen en dat betekent dat er na het eten een gigantisch inzak moment aan komt. Om dit debacle te voorkomen én om te vieren dat we weer allemaal samen zijn hebben we een Silent Disco bedacht. Elf koptelefoons liggen klaar om gebruikt te worden. Het is een uur of negen en de avondzon verdwijnt.

Land besturen

Het merendeel van dit clubje combineert gezin, kinderen, werk en mantelzorgen en draait de hand niet om voor het oppakken van een compleet nieuwe studie, cursus of tweede baan. Ik denk dat wij het land zouden kunnen besturen. Elk van ons heeft zo haar talenten en omdat we een beetje een bij elkaar geraapt clubje zijn, bestaan we niet uit een homogeen gezelschap met dezelfde opleiding of achtergrond. Ik zie een minister van Infrastructuur en Waterstaat, eentje van Financiën en ook Onderwijs is geen probleem. 

Silent Disco

De meesten van ons hebben nog nooit een Silent Disco meegemaakt. We zetten wat onwennig de koptelefoons op die je op rood of groen kunt zetten. Twee kanalen met op de één eighties muziek en het ander het beste van het Eurovisie Songfestival. We vragen ons af wat nou leuk is aan dansen met je eigen koptelefoon op, zo kun je toch niet kletsen?

En dan heeft iedereen ‘m op en start de muziek.

Verbonden

Elf vrouwen met headphones die zo vals als een kraai zingend de hele tuin doordansen. De beste moves zijn te bewonderen en de zangpartijen schallen door de tuin. Later, als het donker is, dansen we onder de sterrenhemel op een vette Dance beat en alhoewel je in je eigen muziekbubbel zit door die koptelefoon ben je op een bepaalde manier heel erg met elkaar verbonden. Je kunt jezelf niet horen, je schaamt je niet voor je eigen zangkunsten en iedereen kweelt en galmt uit volle borst mee. 

Het leukst is om eventjes je koptelefoon af te zetten en de Ietjes te horen blaten alsof Celine Dion de nek wordt omgedraaid.

Verhalen delen, dansen, zingen, lachen en koken: 

Voor mij is  Schael Iet een goed voorbeeld van Sisterhood: een verbond van vrouwen die verhalen delen, met elkaar lachen en huilen en elkaar willen steunen, inspireren en versterken. Ik gok op vele avonden Silent Disco, ik zal de buren in het vervolg waarschuwen. Kunnen ze zich voorbereiden op The Voices van Schael Iet

Mis geen blog meer en abonneer je op mijn nieuwbrief of volg me op Facebook en Instagram!

Niet alleen Schael Iet kookt lekkere gerechten. Manlief is ook een keukenprins. Klik op de link en kook vanavond zijn favoriete recepten onderaan deze blog.

recepten van manlief

Wil je ook een Stille Fissa?

Stille Fissa Venlo