Mijn deelname aan een tv-programma als talkshowgast, afgelopen vrijdag, roept heftige herinneringen op. Jarenlang heb ik in Hilversum achter de schermen van verschillende televisieprogramma’s gewerkt. Ik maakte talkshows en reportages met verschillende Bekende Nederlanders. Hoe het achter de schermen in een tv studio eraan toe gaat is voor mij dan ook niet heel bijzonder of geheimzinnig. De voorbereiding, tijdsdruk, techniek en natuurlijk de gasten zelf zijn een heerlijke mix van opgebouwde spanning, journalistieke inhoud en stress. Met veel plezier heb ik ongeveer 10 jaar in de tv-wereld gewerkt. Al is het een poosje geleden, ik herinner het me nog als de dag van gisteren.

Talkshowgast en heftige herinnering

Ik was redacteur van een heel bekende en spraakmakende talkshow. Het plan ontstond om met échte voetbalhooligans in gesprek te gaan.

Waarom slopen ze elkaar, het voetbalstadion en zelfs de trein ernaartoe? Wat zit daarachter?

De research ging lekker. Ik vond bijvoorbeeld een vertegenwoordiger, getrouwd en vader van een baby, die élk weekend helemaal los ging in het stadion en alles kort en klein sloeg. De redactie had meerdere flinke kerels (waaronder een echte moordenaar die hoog in aanzien stond) van de harde kern van Feyenoord, Kerkrade en Utrecht bereid gevonden om in de tv- studio live met elkaar in gesprek te gaan.

Wij vonden de kale getatoeëerde mannen angstaanjagend qua looks maar verder best wel aardig.

Alhoewel de beveiliging van de TV studio werd ingeseind, dachten wij onze nieuwe vrienden van de F-Side wel onder controle te kunnen houden. We hadden goede afspraken gemaakt toch?

Dit bleek een misvatting.

De hooligans hebben, onder andere, de complete tv-studio gesloopt. De redactie, productie, crew, álle gasten en publiek moesten zich in recordtempo verstoppen en schuilhouden in een paar kleine kantoortjes achter de tv-studio. Ik weet nog dat mijn ouders en lief thuis tv keken, het beeld op zwart zagen gaan en toen in paniek raakten omdat ze niet wisten of mijn collega’s en ikzelf wel veilig waren. De ME rukte uit, knuppelde (dit verzin ik niet) de hooligans helemaal in- en uit elkaar en zo kwamen wij ongeschonden uit de strijd. ‘Onze F-side jongens’ hebben vervolgens vele auto’s in een nabije woonwijk vernield en zijn toen huiswaarts gegaan. Zij vonden het een geslaagde dag.

Talkshowgast NEDINSCOPLEIN

Niks is mij dus vreemd aan de televisiewereld. Maar als je zélf de gast bent  in een tv programma ligt het toch allemaal nét even anders. Vrijdag 26 maart was ik, samen met een vriendin, te gast in de talkshow Nedinscoplein van Omroep Venlo om over mijn website Coming of Age te praten.

Waar ik gewend was aan intensieve voorgesprekken met mijn eigen gasten -waar het regelmatig zo ver ging dat vraag en antwoord keer op keer hardop geoefend werden- bleek dat een flinke dosis spontaniteit en improvisatie hele authentieke, leuke tv oplevert. Geweldig hoe Omroep Venlo met zo weinig middelen een goed bekeken en sterk programma maakt!

Gelukkig hoefde ik niet alleen naar de studio. Marlouke Theeuwen was mijn metgezel. Haar ga ik binnenkort interviewen over haar leven en werk in Amsterdam. We kennen elkaar goed dus logischerwijs vonden we steun in ons gezamenlijk avontuur. Marlouke staat wekelijks op een filmset want is eigenaar van een castingbureau.

Je zou dus verwachten dat een oud tv-redacteur en een directeur van een castingbureau hun gemanicuurde handjes niet omdraaien voor een item op een (lokale) tv-zender.

Nou.

Dat viel tegen.

Op de dag van de uitzending stond één ding centraal.

Wat moet ik áán?

Een vriendin die wekelijks op de landelijke TV tekst en uitleg geeft over allerhande consumentenmisstanden gaf een tip. Niet één kleurblok maar laagjes.

Een jasje en een blouse?

Een jurk of een broek?

Kunnen blote armen al? Heb ik rare bovenarmen?

Talkshow

Welke schoenen? Sneakers! Dan struikel ik niet .

Pumps. Ja beter. Dat staat krachtig. Maar please laat me niet omkieperen!

Wat als ik opeens moet plassen? Ik heb nogal een eigenwijze blaas..

Hoe gedragen we ons? Te krachtig is niet goed dadelijk denken ze dat we bitchy zijn. Te lief ook niet want we zijn sterke vrouwen met een boodschap.

JOINT of WIJN

Een uur voor de uitzending had ik al drie keer gevraagd of we niet aan de witte wijn zouden gaan, of misschien moesten we een joint opsteken? Dat is vast goed voor de zenuwen.

Uiteindelijk arriveerden we, hooggehakt en met doordachte outfit. Vanwege de coronamaatregelen werden we stipt 10 (!) minuten voor uitzending verwacht. Een uitgebreide kennismaking met de presentator zat er niet in. Deze was ook verwikkeld in een technische uitdaging met een oortje en een videoverbinding die niet wilde werken.

Wat mij opviel. Bij de crew liep de spanning niet op.

Er werd niet gevloekt, of gestrest. De presentator bleef relaxt en vriendelijk. Heel wat anders dan de Hilversumse tv studio met grote ego’s die ik kende.

De eerste gasten zaten aan tafel, er werd een filmpje gestart en er kwam een stoelenwissel. En toen…….Ons tv debuut als gast in een live talkshow.

Drie kwartier later stonden we weer buiten.

“wat hebben we eigenlijk allemaal gezegd”, vroeg ik.

Talkshowgast en heftige herinnering

Wat er allemaal gebeurde rondom de Hooligans uitzending kun je hier bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=AFtt20FpMbA

Nedinscoplein waarin Marlouke en ik te gast waren kun je hier terugkijken:

https://omroepvenlo.nl/televisie/gemist/nedinscoplein

Wil je weten waarom ik deze website begon? Dit kun je hier lezen: https://carinevaessen.nl/carine-vaessen-50plus-blogger/