Vijftigplussers pakken graag een nieuwe hobby op. Ze E-biken met gevaar voor eigen leven de provincies door, ze wandelen in horrible kuitbroeken inclusief buideltas door bos en stad of ze gaan intuïtief dansen in een legging die een nieuwe dimensie geeft aan het begrip ‘cameltoe’. Zit jouw hobby hier niet bij? Treur niet! Er is een boeiende hobby, een hobby die heel groot gaat worden voor vijftigplus. Verwacht ik. Zeker als die vijftigers vrouwen zijn en de hobby belooft dat dat ze een smalle taille en platte buik zullen krijgen.

 Vijftigplus hobby

Het is rond vijven en we hebben na het werk afgesproken gezellig bij te kletsen. We zitten met z’n viertjes, bij één van de vriendinnen thuis, aan de keukentafel. Kaasjes en een wijntje binnen handbereik. Vier vrouwelijke vijftigers met een goddelijk lijf en opgeruimd karakter. Zo zie ik ons tenminste. Maar het kan altijd beter blijkt al gauw want we hebben ons wijntje nog niet achter de kiezen of de gastvrouw kijkt ons verwachtingsvol aan en zegt:

“Ik heb een nieuwe hobby…”, ze verklaart het met een stem alsof ze de eerste Corona-persconferentie opent.

“Ik heb er heel veel blauwe plekken van”, voegt ze geheimzinnig toe. Ze kijkt de tafel rond en slaat haar armen over elkaar heen.

Nu worden we toch nieuwsgierig. Want why on earth zou je een hobby kiezen die je blauwe plekken bezorgt?

“Het is heel gezond. Voor je bloedsomloop” verklaart ze nader met een mysterieuze, grote smile op haar gezicht. ‘En voor je taille’ Drie paar ogen kijken haar onderzoekend aan. We pakken nog maar eens een stukje brie en wachten op wat komen gaat. Dan staat de nieuwbakken hobbyist plots op en loopt richting haar woonkamer. Ze bukt zich achter haar bankstel en tovert er opeens een enorme hoepel achter vandaan, echt huge. Aan de binnenkant van het gevaarte zitten wel 40 ufo-achtige halve plastic bollen.

‘WTF is dit’, denk ik.

Maar dan gaat de gastvrouw los. Er wordt gehoelahoept!  Haar heupen draaien in het rond als ware ze in een louche nachtclub een paaldans aan het voorbereiden. Ze swingt de hele kamer door en roept met een een verbeten bekkie

“het doet hartstikke pijn!”.

coming of age

 

Nu komt het rare. We willen het alle drie gelijk óók proberen. De eerste zwaait het ding om haar heupen en slaakt gelijk een smartelijke kreet. De tweede probeert de blik op oneindig te focussen en doet verwoede pogingen de hoepel hoog te houden. Ook zij stoot onaangename krijs-geluiden uit. Dit is geen gewone hoepel, zoveel is duidelijk. Dan besluit ook ik een poging te wagen. Ik geef een flinke slinger aan het gevaarte en voel de ufo-bollen gemeen in mijn taille prikken.

Shit, dit doet pijn”!,

gil ik terwijl het gevaarte richting mijn knieën omlaag zwiept omdat mijn hele bekkenbodem verre van paaldans-achtige kwaliteiten blijkt te bezitten. Mijn heupen horen meer thuis is een ranzig dorpscafé met dartbord aan de muur bedenk ik als de hoepel op de grond klettert. Vroeger zong ik vrolijk liedjes tijdens het hoelahoepen: “doe de hoelahoep de hoela hoela hoep iedereen die hoepelt mee!”, was mijn favoriet.  Maar dat was vroeger. Ik krijg met veel moeite de verzwaarde fitness-hoepel vijf seconden hoog om mijn heupen geslingerd. Dan valt ie alweer omlaag. De grote plastic noppen aan de binnenkant geven een vervelend gevoel. Ik verwelkom morgen wel de blauwe plekken.

Pijn

Zo staan vier vijftigplussers, midden in de woonkamer, te hoelahoepen of hun leven ervan af hangt. Met vertrokken gezichten van de pijn. Toch moeten we ook heel erg lachen. Vooral om elkaar. Uitgezonderd de verse hobbyist zijn wij bepaald geen sterren in de hoelahoep. Het ding tuimelt steeds weer op de grond. Onze gezichten vertonen rare grimassen… dit voelt niet fijn.

“Het is goed voor je taille, en voor je bloedsomloop en bindweefsel”, probeert de hobbyist ons nog vrolijk te overtuigen.

Hoepel op

Wij hebben het ding al snel weer achter de bank gepleurd. Doe de hoelahoep is mooi. Maar niks voor ons. We ploffen weer aan tafel, fantaseren over platte buiken en perfecte tailles en steken nog maar een stokbroodje met blauwe schimmelkaas in onze mond. Het koude wijntje verzacht de pijn aan ons middel. Ik vind mijn vijftigers hier aan tafel beeldschone, heerlijke vrouwen. Hoelahoepend of niet!

Heb jij de ultieme hobbytip? Laat het weten..! Meer over mijn vriendinnen lees je in de blog over Sisterhood: vriendinnen

Hoe ging dat liedje ook alweer? Klik hier om hoelahoep te horen: ‘Doe de Hoelahoep’

Volg @comingofagenl op Facebook en Instagram en mis geen update.