Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je  wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Een ‘aging woman’ stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.

Is te hopen.

Toch vraag ik mij ook geregeld af of dat ouder worden een beetje gezellig te houden is. Met slapper lijf, vergeetachtig hoofd en vastgeroeste gewoontes. Hoe houd je de pit erin en wat kun je nog allemaal ontdekken? In deze serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt. Ze zijn heel verschillend en hebben ook weer veel gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar prachtig en delen graag. Hier spreek ik met castingbureau eigenaar Marlouke Theeuwen.

 

Marlouke, eigenaar Zaza castingbureau:

“Verzamel vrouwen om je heen die je steunen”

 

“Ik moet nog even twee mailtjes versturen, dan ben ik helemaal van jou”, zegt Marlouke als ik op een zonnige maandagochtend bij haar aan tafel schuif in een hip bedrijfspand in Amsterdam-Noord. “Potver.. de laptop is beetje langzaam. Ik start toch maar opnieuw op”. Ze rommelt wat aan haar laptop en ik zie grote ergernis op haar gezicht verschijnen. “Nou zijn er plotseling wachtwoorden nodig! Verschrikt kijkt ze me aan “wachtwoorden zijn de slechtste uitvinding ooit! Wie kan nu zomaar zijn laatste wachtwoorden ophoesten?”. Ik kan dit alleen maar volledig beamen. Wachtwoorden zijn de hel. Na wat binnensmonds gemompel, een appje met een systeembeheerder  en wat getyp worden de mailtjes dan toch verzonden. Het gesprek kan beginnen.

Marlouke is samen met haar zakenpartner Zala eigenaar van Zaza castingbureau. Het bureau bemiddelt tussen opdrachtgevers zoals regisseurs, fotoagentschappen, productiehuizen en modemerken die een acteur of fotomodel nodig hebben en de ingeschreven acteurs en fotomodellen. In hun bestand staan kinderen, volwassenen en families. Zaza is acht jaar geleden gestart als kindercastingbureau. De vraag naar families en volwassenen groeide sterk waardoor het nu Zaza Casting is geworden. Een bureau waar kinderen vanaf 0 en volwassenen tot 99 jaar staan ingeschreven. Toch was een eigen zaak starten 10 jaar geleden nog niet heel erg logisch.

Carrière van Marlouke

Marlouke: “Na mijn acteeropleiding bij De Trap werkte ik als actrice voor verschillende opdrachtgevers. Ik was trainingsacteur in het bedrijfsleven, had af en toe een rol in een tv-serie en bemachtigde een rol in een Amerikaanse filmproductie. Fantastisch werk al zat een vast inkomen er helaas niet in. Om mijn inkomen aan te vullen had ik dus een bijbaan nodig”.

Marlouke checkt nog even haar mailbox, klapt de laptop weer dicht en vervolgt met een stralende lach op haar gezicht.

“Zo werd ik de meest lousy secretaresse die je je kunt voorstellen. Ik ben vreselijk chaotisch als het gaat om bijvoorbeeld notuleren en administratie. Ik heb allerhande baantjes gehad, heb jarenlang op een advocatenkantoor gewerkt, zo was ik bijvoorbeeld de secretaresse van Eberhard van der Laan, een prachtige man en heel leuke tijd maar echt op mijn plek zat ik niet. Gelukkig bleef ik naast mijn baan altijd acteren. Ik heb veel geleerd van mijn tijd in de advocatuur. Rond deze tijd werd ik ook moeder en de rust en stabiliteit van een vast inkomen is heel goed voor mij geweest.

Filmset

Een van mijn banen naast het acteren was het begeleiden van kinderen op een filmset. Ik bereidde ze voor op hun scenes en zorgde dat ze zich lekker in hun vel voelden zitten. Na jarenlang aangerommeld te hebben met verschillende free-lance klussen en als office-manager, ik was inmiddels natuurlijk ook moeder van twee zonen, wilde ik een baan die veel meer bij me paste. Eentje waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Toen ben ik gaan zoeken, uitproberen en doen!”.

De koffiekopjes worden bijgeschonken en Marlouke vervolgt haar verhaal.

“Vrouwen, ook ik, kunnen volledig in de zorgstand gaan staan. Als je een gezin hebt en je wilt ook graag iets voor jezelf doen dan voel je je altijd schuldig. Ben je op je werk dan ben je niet bij je kinderen en andersom werkt het precies hetzelfde. Dat maakt het soms heel lastig om voor jezelf te kiezen. Vriendinnen zijn in zo’n situatie onmisbaar. Je hebt andere vrouwen nodig waar je mee kunt sparren. Vriendinnen en in mijn geval ook mijn zussen zijn heel supportive. Met mijn man bespreek ik natuurlijk ook alle zaken, mannen bekijken de zaken vanuit hun positie en daar leer ik ook van. Vrouwen begrijpen elkaar misschien beter. Verzamel vrouwen om je heen die je steunen en naar je luisteren. Dat is heel belangrijk, daar heb ik echt in geïnvesteerd. Dat kan ik iedereen aanraden”.

Als ook Marlouke’s laatste werkgever haar aanmoedigt om haar talenten verder te onderzoeken “ik zat ook hier weer eens niet op mijn plek”, zet ze op een rijtje wat het is dat ze oprecht wilt. De jaren van freelancen, bijbanen, vallen en weer opstaan blijken nu goed van pas te komen want ze krijgt een heel helder beeld voor ogen.

“Ik ben cursussen gaan volgen die me veel leerden over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Ik leerde mezelf een website bouwen en werd NIA instructeur. Vooral dat laatste heeft mij erg geholpen mijn weg te vinden. NIA is een bewegingsvorm waarbij dansvormen zoals jazz-dance, krijgskunsten zoals Thai Chi en lichaamsbewustzijn met elkaar gemengd worden. In eerste instantie wilde in van NIA mijn bedrijf gaan maken, dat deed ik ook en het werd succesvol maar leverde niet de financiële vrijheid op die ik zocht. Ik moest verder zoeken. Door al deze ervaringen bouwde ik mijn zelfvertrouwen op en leerde ik steeds beter wat ik wilde met mijn leven.

Over Zaza casting

Ik wilde ondernemen. Iets voor mezelf doen. Maar met iemand naast me die alles in goede banen leidt want ik ken mezelf en weet dat ik in bijvoorbeeld financiële administratieve zaken chaotisch kan zijn. Ik ben iemand die moet sparren, samenwerken. Ik wist meteen dat ik met kinderen in de creatieve sector wilde werken. Tot slot besloot ik ook dat mijn nieuwe baan financieel iets moest opleveren. Weg uit de culturele hoek dus.

Toen kwam alles samen. Kinderen, theater, film, ondernemen: een kindercastingbureau. Ik wist ook meteen dat het zou gaan lukken, had geen enkele twijfel. Na een half jaar alleen te hebben gewerkt vond ik in Zala, die ik al kende uit de creatieve hoek, een partner in crime. En het werkt! Zala bracht veel kennis van zaken mee uit de fotografie wereld, ik zelf kende de filmwereld. Wij zijn in het diepe gesprongen, hebben risico’s genomen maar met een totaal vertrouwen dat het ging werken.

We leveren nu acteurs en modellen voor heel uiteenlopende producties. Een fotoshoot voor Tommy Hilfiger, acteurs voor onder andere Spangas, commercials voor Campina, Philips, Adidas, van alles eigenlijk. In de toekomst gaan we meer investeren in online producten. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met cursuspakketten voor kinderen waarin ze leren hoe een casting eruit ziet en hoe ze een casting zelf kunnen aanpakken. We bieden online acteerlessen aan en we willen ouders gaan helpen zodat zij weten waar ze met hun getalenteerde kind naartoe kunnen. Dit zal in de vorm van e-books zijn is het idee. Ik zit vol plannen en heb geleerd dat door te doen en te ontdekken je heel veel kunt bereiken.

ZaZa Casting wil zo inclusief mogelijk werken. Diversiteit is ontzettend belangrijk in ons vakgebied. We zijn altijd op zoek kinderen, volwassenen en families die dit vertegenwoordigen. Je kunt je aanmelden via deze site.

De latest blogs lezen? Bekijk ze hier.

Commercial Campina

comingofagenl marlouke theeuwen